Orodes I av Partia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orodes I
Konge av Partia
FødtUkjent
Død80 f.Kr. ?
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
FarMitridates II av Partia
NasjonalitetPartia
Annet navnارد يکم‎
Regjeringstidca.85–80 f.Kr.

Orodes I (persisk: ارد يکم‎; gresk: Ὀρώδης) var konge av deler av Partia fra ca. 85 til 80 f.Kr. og etterfulgte Gotarzes I. Han styrte i en urolig tid, en tid karakterisert som «den mørke tid», preget av innbyrdeskrig og uro, og han kontrollerte antagelig kun deler av det partiske rike [1] som ble etterlatt av Mitridates II den store og som strakte seg vestover til Eufrat. Mynter som bærer Orodes' portrett ble utstedt i mediske myntverksteder i byer som Ekbatana og Arsakia (dagens iranske by Rayy). Ettersom flere av hans mynter hadde den greske inskripsjonen ΦΙΛΟΠΑΤΡΟΣ (filopatros, «den som elsker sin far») har det blitt antatt at han kan ha vært en sønn av Mitridates II (se eksterne lenker nederst).

Historien til Partia er svært uklar i denne perioden, men Orodes' styre synes å ha endt som det hadde begynt, i innbyrdeskrig med en ukjent fordringshaver på den partiske tronen. Navnet på hans etterfølger er ukjent, om det var en eller flere, og det er først med styret til Sinatrukes, en sønn av den tidligere kong Mitridates I, at linjen med partiske herskere igjen kan bli noenlunde pålitelig sporet.[1]

Orodes er nevnt som konge av konger av akamenidedynastiet i en babylonsk rapport om måneformørkelse for 11. april 80 f.Kr. Det er en av de faste dateringer for hans tid, men ellers er det ikke mulig å ha faste dateringer for begynnelsen og slutten av hans styre. Historikerne benytter et anslag på ca. 85 til 80 for hans kongetid. Fra mynter som er utstedt rundt 80 f.Kr. var det minst en annen partisk konge, men det egentlige navnet på denne er ukjent da han kun er omtalt under navnet «Arsakes», hvilket var et navn de fleste partiske herskere benyttet for å vise sin avstamning til akamenidedynastiets grunnlegger Arsakes I av Partia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Toumanoff, Cyril (1986): «Arsacids» i: Encyclopaedia Iranica, bind II, Fasc. 5. Cyril Toumanoff. s. 525–546.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Gotarzes I 
Konger av Partia
(85 f.Kr.–80 f.Kr.)
Etterfølger:
 Ukjent
...
Sinatrukes