Orlången

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orlången
Orlången med Sundby gård i bakgrunnen
LandSverige
LänStockholms län
KommuneHuddinge
Areal 2,58 km²[1]
Høyde 21,1 moh.[2]
Lengde 5 km
Bredde 3 km
Dybde10,2 m (maks)[1]
4,4 m (snitt)[1]
Volum12,3 mill.  [1]
Nedbørfelt 45,17 km²[3]
VassdragTyresån-vassdraget
TilløpKvarnbäcken (fra Kvarnsjön, Gladö), Flemingsbergsdiket samt fra Mörtsjön
UtløpOrlångsån (til Ågestasjön)
Del avTyresåns sjøsystem, North Baltic Sea Water District
Posisjon
Kart
Orlången
59°11′50″N 18°02′30″Ø

Den gamla allén 2008.
Orlången og Flemingsbergsviken mot øst.

Orlången er en innsjø i Huddinge kommune i landskapet Södermanland, Sverige. Innsjøen inngår i Tyresån-vassdraget, og er vassdragets nest største innsjø.

Orlångens natur[rediger | rediger kilde]

Orlången ligger i Orlångens naturreservat, og er en næringsrik (eutrof) innsjø. Den har flikete bukter som går i ulike retninger, og er som Drevviken og Magelungen fra gammelt av bukter langs Østersjøen, som gjennom landhevingen nå ligger 21 meter over havet. Orlången ligger i et område hvor mange sprekkedaler krysser hverandre. Naturen rundt innsjøen er vekselvise skoger og kulturlandskap.

Orlångens friluftsområde[rediger | rediger kilde]

Rundt innsjøen er det en promenadesti som går gjennom reservatet. Ved sjøens sørvestlige bredde ligger Sundby gårds friluftsområde, med rideanlegg, lysløyper og en restaurant. På vinteren prepareres det skøytebaner, og på sommerhalvåret er det badeplass og robåtutleie der. I Orlången lever det fiskearter som gjørs, gjedde, abbor, lake, mort og karpe. Det er også satt ut signalkreps i innsjøen.

Balingsta gård[rediger | rediger kilde]

Området Balingsta har historie minst tilbake til vikingtiden, noe et lokalt gravfelt bekrefter. Skriftlig er Balingsta nevnt første gangen i 1436 som «Balistadom». De nåværende bygningene er trolig oppført på slutten av 1700-tallet, og alléen fra Lännavägen (Haningeleden ble plantet i 1864. I dag[når?] er hovedbygningen i privat eie, mens uthusene eies av Huddinge kommune.

Balingsta skole[rediger | rediger kilde]

Det ble drevet skole i Balingsta fra 1840 til 1940, i tre skolebygninger som har avløst hverandre. Skolebygningen på fotot var i bruk fra 1886 til 1919, og var ved århundreskiftet Huddinge sogns største skole med nærmere 100 elever på én lærer. Undervisningen foregikk i to grupper med skolegang annenhver uke i seks år. Skolen ble revet i 1920 da den var i dårlig stand.

Balingsta mølle[rediger | rediger kilde]

Fra Sundby gård kan man se Balingsta mølle (svensk: Balingsta kvarn) på en høyde på motsatt side av innsjøen. Vindmøllen har stått der siden 1877, og ble fram til 1895 benyttet av Balingsta gård. Før den tid hadde gården en bekkekvern. Møllen på Ballingsta er en såkalt hollender, som betyr at man kunne vri den øverste delen av møllen (taket med vingene) etter vindretningen. Etter 1895 forfalt vindmøllen, men den ble restaurert med blant annet nye vinger i 1971.

Flemingsbergsviken[rediger | rediger kilde]

Flemmingsbergviken er en bukt i Orlången, med eget renseanlegg. Flemingsbergsviken ligger i en sprekkedal, og er et populært område for fugler, flaggermus og øyenstikkere. Flemingsbergsviken har promenadeveier langs bredden av innsjøen, og er et populært friluftsområde.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Sjölista» (Microsoft Excel). SMHI. Besøkt 3. september 2015. 
  2. ^ «SMHI Vattenwebb, sjøregister». SMHI. Besøkt 3. september 2015. 
  3. ^ «SMHI Vattenwebb, Modelldata per område». SMHI. Besøkt 3. september 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Huddinge kommune
  • Informasjonsskilt på plassen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]