Orkanen Gilbert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Orkanen Gilbert
Kategori 5-orkan (SSO)
Gilbert nærmer seg Jamaica den 12. september.
Dannet 8. september 1988
Oppløst 19. september 1988
Kraftigste
vinder
305 km/h (85 m/s) (1 minutts varighet)
Laveste lufttrykk 888 mbar (hPa; 26.23 inHg)
Døde 341
Kostnad 10,1 milliarder dollar (2010 USD)
Områder
rammet
Windward Islands,

Venezuelas flagg Venezuela,
Haitis flagg Haiti,
Den dominikanske republikks flagg Den dominikanske republikk,
Jamaicas flagg Jamaica,
Yucatán-halvøya,
nordre deler av Mexicos flagg Mexico og
Texas’ flagg Texas

En del av
Den atlantiske orkansesongen 1988


Orkanen Gilbert var den åttende tropiske stormen og tredje orkanen i den atlantiske orkansesongen 1988. Gilbert eksisterte fra 9. til 17. september 1988 og er den nest kraftige orkanen noen gang observert i Atlanterhavet. Gilbert er også en av de største registrerte orkanene – på det meste var Gilbert større i utstrekning enn hele staten Texas.

Stormhistorie[rediger | rediger kilde]

Orkanens bane.

Gilbert oppsto som en tropisk depresjon nær Barbados og økte raskt i styrke. 12. september passerte øyet (dvs orkanens sentrum) over Jamaica som en kategori 4-orkan med vinder på om lag 65 m/s (230 km/t). Gilbert forårsaket enorm ødeleggelse på Jamaica. Flere titalls mennesker omkom og 500 000 ble hjemløse. Etter det satte uværet kurs mot Mexico. Gilbert nådde sin maksimale styrke 14. september utenfor Yucatán. Den dagen ble det målt et lufttrykk på 888 hektopascal i Gilberts øye og vindhastigheten lå på 83 m/sek, 299 km/t. På det tidspunktet Gilbert herjet var det bare orkanen Camille fra 1969 og orkanen Allen fra 1980 som hadde oppnådd høyere vindhastighet (85 m/sek). Fra og med 13. september begynte befolkningen ved kysten i Texas å forberede seg for det som ble kalt «århundrets verste uvær».

Etter å ha forårsaket enorme skader i blant annet CancúnYucatán-halvøya dro Gilbert videre ut over Mexicogulfen, nå svekket, men fremdeles som en svært kraftig orkan. 16. september nådde orkanen Mexicos østkyst, rett sør for grensen til den amerikanske delstaten Texas, som dermed havnet utenfor det kraftige vindbeltet. Vel inne på land ble Gilbert raskt svekket og ble nedgradert til en tropisk storm, men i det fjellterrenget Gilbert passerte fortsatte stormen å produsere enorme nedbørsmengder som forårsaket store oversvømmelser.

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

Gilbert krevde totalt minst 318 menneskeliv, hvorav 200 i USA som følge av oversvømmelsene Gilbert førte med seg, mens ca. 800 000 ble hjemløse. De materielle skadene kom på mange milliarder dollar. Gilbert står igjen som en av de mest destruktive orkanene som noen gang har rammet Karibien.

Se også[rediger | rediger kilde]