Orkanen Alex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orkanen Alex
Kategori 2-orkan (SSO)
Alex.A2010181.1710.250m.jpgSatellitbilde av orkanen Alex.
Dannet 24. juni
Kraftigste
vinder
155 km/h (45 m/s) (1 minutts varighet)
195 km/h (55 m/s) (vindkast)
Laveste lufttrykk 950 mbar (hPa; 28.06 inHg)
Døde >3
Skader Ukjent
Områder
rammet
Mellom-Amerika
En del av
Den atlantiske orkansesongen 2010

Orkanen Alex var den første orkanen og navngitte tropiske syklonen i den atlantiske orkansesongen 2010. Det var første gang siden 1995 at en orkan har oppstått i Atlanterhavet så tidlig som i juni. Alex var også den kraftige orkanen i juni på 53 år.

Meteorologisk historikk[rediger | rediger kilde]

Alex' bane.

En stor tropisk bølge beveget seg langs det vestlige Afrika i flere dager før så å nå Atlanterhavet 12. juni.[1] Den tropiske bølgen beveget seg sakte vestover. På sin ferd over Atlanterhavet var det meste av konveksjonen, eller tordenværet, knyttet til bølgen innenfor Den intertropiske konvergenssonen.[2] National Hurricane Center (NHC) nevnte bølgen første gang 20. juni, da den krysset Windwardøyene på vei inn i det sørøstlige karibiske hav. På dette tidspunktet var vindskjæret bare så vidt fordelaktig for utvikling av systemet.[3] Systemet beveget seg gjennom Karibia og økte og minsket i styrke. 21. juni utviklet systemet seg så mye at NHC varslet om 50% risiko for at det kunne utvikle seg til et tropisk lavtrykk innen to dager. Dagen etter ble det derimot mindre organisert da konveksjonen spredte seg over Puerto Rico, Hispaniola, Jamaica og de østlige deler av Cuba, selv om forholdene lå tilrette for eventuell utvikling.

24. juni begynte sirkulasjonen sør for Jamaica gradvis å styrke seg, selv om konveksjonen var spredt og dårlig organisert. Senere samme dag økte nedbørsmengden over sentrum av systemet og det atmosfæriske trykket sank over hele regionen. Systemet ble så oppgradert til tropisk lavtrykk. Morgenen etter hadde lavtrykket økt i styrke og ble oppgradert og navngitt den tropiske stormen Alex.

Tidlig den 27. juni traff Alex land rett nord for Belize by i Belize. Etter å ha beveget seg over land økte et område med tordenvær over sentrum av syklonen og dette ble bedre definert etter hvert som stormen krysset Yucatán-halvøya. Det fleste tropiske sykloner svekkes og blir mindre organiserte over land, men NHC bemerket at Alex' struktur minnet mer om enn orkan enn en storm i oppløsning. Etter en stund avtok tordenværet betraktelig og Alex ble nedgradert til tropisk lavtrykk etter som den nærmet seg den meksikanske kystlinjen. Sent den 27. juni beveget lavtrykket seg inn over Mexicogolfen.

Mens Alex fremdeles befant seg over Yucatán-halvøya bemerket NHC muligheten for at Alex kunne komme til å øke kraftig i styrke på grunn av lavt vindskjær og veldig varme havtemperaturer, muligens til en større orkan, som vil kategori 3 eller høyere på Saffir-Simpson-skalaen. Tidlig 28. juni var noe av tordenværet tilbake over sentrum av lavtrykket og Alex styrket seg til en tropisk storm. Neste dag førte kombinasjonen av økt vindskjær og noe kjøligere havtemperaturer til at konveksjonen over stormsenteret ikke utviklet seg spesielt mye. På dette tidspunktet var Alex i ferd med å bevege seg sakte bort fra det nordvestlige kysten av Yucatán-halvøya. Etter hvert som Alex beveget seg ut over havet ble forholdene mer gunstige for utvikling av den tropiske stormen. Alex forble en nokså omfattende storm, som 29. juni dekket hele den vestlige halvdelen av Mexicogulfen. Stormen førte til regn langs kysten av både Texas og Louisiana mens stormsenteret lå flere hundre kilometer unna. På grunnlag av data innhentet av «hurricane hunters», eller «orkanfly», nådde Alex orkanstatus sent på kvelden den 29. juni. Alex var den førte orkanen i Atlanterhavet i juni måned siden orkanen Allison i 1995.

Forberedelser[rediger | rediger kilde]

Umiddelbart etter dannelsen 25. juni ble et tropisk storm-varsel sendt ut for hele østkysten av Quintana RooMexicos Yucatán-halvøy. Kort tid etter ble varselet utvidet til også å omfatte østkysten av Belize.

Regjeringen i Honduras utstedte sent 25. juni et tropisk storm-varsel for øyene Roatan, Guanaja og Utila og fastlandskysten fra Limón til grensen mot Guatemala.

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

I de sentrale delene av Det karibiske hav førte systemet til regn over De store Antiller. I Den dominikanske republikk førte regn til flom og gjorde nødvendig evakuering av mer enn 3000 mennesker. Det meste av flommen bestod av oversvømte elver. I hovedstaden Santo Domingo ble over 160 hus oversvømt, én person omkom og én person ble savnet.[4][5][6] I nabolandet Haiti ble det rapportert om mindre flomproblemer i Gonaïves.[7] Værmyndigheter på Jamaica utstedte flomvarsel for hele landet, da den tropiske bølgen forårsaket tordenvær over hele øya.[8]

To personer i Guatemala og to personer i Honduras ble rapportert omkommet som følge av stormens herjinger. Ved Estelí i Nicaragua ble seks personer funnet omkommet i en flomstor elv. I El Salvador druknet to personer da de ble tatt av sterk strøm nær San Miguel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marshall Huffman (12. juni 2010). «Tropical Weather Discussion». National Hurricane Center. Besøkt 24. juni 2010. 
  2. ^ Mike Tichacek (15. juni 2010). «Tropical Weather Discussion». National Hurricane Center. Besøkt 24. juni 2010. 
  3. ^ Stewart/Landsea (20. juni 2010). «Tropical Weather Outlook». National Hurricane Center. Besøkt 24. juni 2010. 
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. juli 2011. Besøkt 14. september 2010. 
  5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. april 2016. Besøkt 11. januar 2017. 
  6. ^ http://www.clavedigital.com/App_Pages/Noticias/Noticias.aspx?id_Articulo=29634[død lenke]
  7. ^ Staff Writer (24. juni 2010). «Small-scale flooding reported in northwest Haiti». Besøkt 25. juni 2010. 
  8. ^ Jamaica Observer (24. juni 2010). «Flash flood warning extended across Jamaica». Arkivert fra originalen 25. juni 2010. Besøkt 24. juni 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]