Orienteringsskyting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra en fellesstart i orienteringsskyting.

Orienteringsskyting (på svensk orienteringsskytte, tidligere kalt fälttävlan) er en sivil multisport med opphav fra militær idrett. Sporten organiseres internasjonalt av International Biathlon Orienteering Federation (IBOF), og utøves hovedsakelig i Norden, samt i noen få andre europeiske land.[1] I Sverige har orienteringsskyting siden 2002 vært underlagt Svenska Mångkampsförbundet som er en del av riksidrottsförbundet.

Konkurranseregler[rediger | rediger kilde]

Skyting under et stevne.

Orienteringsskyting består av delene skyting, fri (klassisk) orientering og/eller punktorientering.

Fri/klassisk orientering[rediger | rediger kilde]

Fri orientering går ut på at deltakeren skal følge en løype. Avstanden kan variere, men skal følge retningslinjer fra International Biathlon Orienteering Federation (IBOF) etter hvor lang tid arrangøren beregner at løpingen vil ta og etter hvilken gren som utføres.[2] Den beregnede løpstiden er kjønnsnøytral, hvilket innebærer at menn må løpe en lengre distanse.

Skytedelen[rediger | rediger kilde]

Skytingen gjennomføres som regel med skiskytterrifler i kaliber .22 LR på 50 meter avstand mot selvanvisende skiver. Bom gir enten strafferunde eller tidstillegg. Avstand og skivestørrelse er lik som for skiskyting, som vil si en diameter på 45 mm (tilsvarende 0.9 mrad) på liggende og 115 mm (2.3 mrad) på stående skyting. Våpen oppbevares vanligvis på standplassen under orienteringsdelen.

Punktorientering[rediger | rediger kilde]

Punktorientering går ut på å plassere på et kart på terrengpunkter som man observerer med øyet, og gjennomføres i en løype som er ca. 3 km lang. På starten får man et kart hvor bare startstedet er markert. Lengre ut i løypen finns punkter (terrängföremål) som kan brukes for å få vite neste mellomstasjon ved at man legger en mal over kartet sitt og markerer med et nålestikk. Vanligvis skal det finnes ti slike stasjoner (fem i løypen og fem utenfor løypen). For hver millimeter feilmarkering får man et minutt tidstillegg.

Grener[rediger | rediger kilde]

Klassisk distanse[rediger | rediger kilde]

Den klassiske distansen består av delene fri orientering, punktorientering og skyting. Deltagerne starter med med punktorientering, og går deretter over til fri orientering. Når all orienteringen er ferdig går deltakeren over til skytedelen, hvor det først skytes ti skudd liggende, etterfulgt av en runde løping, før avslutning med stående skyting. Når skytingen er ferdig stoppes klokken.

Avstanden på den frie orienteringen skal tilsvare mellom 45- 60 minutter for vinneren, og for hvert bomskud straffes deltakeren med et tidstillegg på 2 minutter. Vinneren er den med kortest totaltid.

Sprint[rediger | rediger kilde]

Sprint gjennomføres med intervallstart, og starter med en runde orientering før det skytes fem skudd liggende. Eventuelle strafferunder fra første skyting må så løpes. Deretter følger en ny runde orientering, før sprinten avsluttes med fem stående skyting (samt eventuelle strafferunder). Orienteringsdelen skal til sammen ta cirka 18 minutt for for beste løper, mens strafferundene skal tilsvare cirka 45 sekunder.

Fellesstart[rediger | rediger kilde]

Formatet for fellesstart ligner på sprint, bortsett fra at alle i samme klasse starter samtidig. I tillegg er orienteringen utvides til tre til fire runder, samt fire skytinger. Orienteringsdelen er ment å ta til sammen 80 minutter for beste løper, mens strafferundene skal tilsvare 60 sekunder.

Stafett[rediger | rediger kilde]

Stafett gjennomføres med lag bestående av to eller tre utøvere. Hver løper løper etter samme prinsipp som i sprint, bortsett fra at løypen er lengre og at det kan brukes inntil 3 reserveskudd på skytingen. Strafferundene skal tilsvare 90 sekunder for beste løper.

Verdensmestre[rediger | rediger kilde]

År Disiplin Menn Kvinner
2017 Klassisk Avstand Johan Eikeblad Karin Steinback
2017 Sprint Antti Iivari Nella Keskinen
2017 Stafett Finlands flagg Finland Sveriges flagg Sverige

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CZECH BIATHLON ORIENTEERING». cbo.czweb.org. Arkivert fra originalen 26. mars 2023. Besøkt 3. september 2019. 
  2. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 22. desember 2017. Besøkt 3. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]