Oreglassvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oreglassvinge
Oreglassvinge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Synanthedon spheciformis
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: oreglassvinge
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Glassvinger
Slekt: Synanthedon
Habitat: fuktig skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Oreglassvinge (Synanthedon spheciformis) er en sommerfugl som tilhører familien glassvinger (Sesiidae). Den er funnet nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 31 mm), slank, svart glassvinge. Den kjennes lettest på antennenes lyse område og på de gule lengdestripene på forkroppen. Antennene er svarte med et bredt område nær spissen hvitgult. Hodet og forkroppen er svarte, sistnevnte med to smale, gule lengdestriper som nærmer seg hverandre framover. Bakkroppen er kjegleformet, svart med et smalt, gult tverrbånd og en svart haledusk. Forvingen er glassklar, bredt svart langs framkanten og i vingespissen. Litt utenfor midten er det en stor, svart diskflekk som dekker nesten hele vingebredden. Bakvingen er glassklar med smalt svart kant, ved forkanten med en smal, svart diskflekk litt før midten. Beina er lange, kledt med mørke hår, føttene lyse. Navnet "spheciformis" betyr "som ligner Sphex" (en slekt av graveveps, som liksom denne har lange, svarte bein).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har larver som utvikler seg inne i unge stammer av or (Alnus spp.) og bjørk (Betula spp.), oftest nær roten. Larven bruker to eller tre år på utviklingen. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli, men man ser dem sjelden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa, bortsett fra lengst i sør, og i den nordlige Asia østover til Kamtsjatka. I Norge er den funnet fra Aust-Agder i sør til Tysfjord i Nordland i nord. Den ser ut til å være sjelden, men dette kan skyldes at den er oversett.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, oreglassvinge: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Synanthedon spheciformis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]