Ordenen for arbeidsfortjenester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ordre du Mérite du Travail»)
Ordenstegn for Ordenen for arbeidsfortjenester

Ordenen for arbeidsfortjenester (fransk: Ordre du mérite du travail) er en fransk orden innstiftet 21. januar 1957 og avviklet ved etableringen av Den nasjonale fortjenstorden i 1963. Den ble tildelt for fortjenstfull innsats for handel og industri. Ordenen var en av flere ministerielle ordener innenfor saksfeltene dekket av departementene i Frankrikes sentralforvaltning. Den ble administrert av arbeidsdepartementet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for arbeidsfortjenester var inndelt i tre grader:

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Ordenen for arbeidsfortjenester består av en medaljong med vinkelhake, passer og hammer og nederst et hode i ført guden Hermes' hjelm med en gallisk hane. Medaljongen bærer innskriften «MERITE DU TRAVAIL» på borden. På revers står Frankrikes motto «LIBERTE – EGALITE – FRATERNITE» og omskriften «REPUBLIQVE FRANÇAISE».

Ordenstegnet er i gull for kommandører og offiserer, i sølv for riddere. Ut over forskjellig materiale er ordenstegnene for de forskjellige grader identisk i utforming, men av ulik størrelse og opphengt i bånd av forskjellig type. For riddere bæres ordenstegnet i brystbånd, for offiserer i brystbånd med rosett. Kommandører har ordenstegnet i bånd om halsen.

Ordensbåndet er grønt med kantstriper i rødt og hvitt.


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 140