Ordenen for sportsfortjenester (Frankrike)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for kommandør av Ordenen for sportsfortjenester

Ordenen for sportsfortjenester (fransk: Ordre du mérite sportif) er en fransk orden innstiftet 6. juli 1956 og avviklet ved etableringen av Den nasjonale fortjenstorden i 1963. Den ble tildelt for fortjenstfull innsats for idrett og fysisk fostring i Frankrike og Den franske union. Ordenen var en av flere ministerielle ordener innenfor saksfeltene dekket av departementene i Frankrikes sentralforvaltning. Den ble administrert av utdanningsdepartementet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for sportsfortjenester var inndelt i tre grader:

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Ordenen for sportsfortjenester består av en vinget kvinnefigur som med begge hender løfter en laurbærkrans over hodet. Dette skal forestille seiersgudinnen Nike fra gresk mytologi. Figuren står i en bakgrunn omgitt av stråler. På advers står innskriften «MERITE SPORTIF» og på revers «REPVBLIQVE FRANÇAISE».

Ordenstegnet er i gull med blå emalje for kommandører, for offiserer i sølv og riddere i bronse. Ordenstegnene for offiserer og riddere er uten emalje. Ut over forskjellig materiale er ordenstegnene for de forskjellige grader identisk i utforming, men av ulik størrelse og opphengt i bånd av forskjellig type. For riddere bæres ordenstegnet i brystbånd, for offiserer i brystbånd med rosett. Kommandører har ordenstegnet i bånd om halsen.

Ordensbåndet er blått med gule kantstriper.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 140