Ordenen for folkehelse (Frankrike)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenen for folkehelse: Ordenstegn for ridder

Ordenen for folkehelse (fransk: Ordre de la santé publique) er en fransk orden innstiftet 18. februar 1938 og avviklet ved etableringen av Den nasjonale fortjenstorden i 1963. Den ble tildelt for fortjenstfull innsats innen helsevesenet, sosialomsorgen og barnevernet. Ordenen var en av flere ministerielle ordener innenfor saksfeltene dekket av departementene i Frankrikes sentralforvaltning. Den ble administrert av helsedepartementet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ordenen erstattet tre fortjenstmedaljer innstiftet i 1891 og 1912: Médaille d'honneur de l'assistance publique, Médaille d'honneur de l'hygiène publique og Médaille d'honneur de la protection de l'enfance.[1] Etter at Den nasjonale fortjenstorden ble innført i 1963 til erstatning for flere ordener for ulike saksfelt, ble tildeling av Ordenen for folkehelse innstilt.[2]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for folkehelse var inndelt i tre grader:[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Ordenen for folkehelse er utformet som en stjerne med fem stråler utformet som armene i et malteserkors, hvorpå en blåemaljert femtagget stjerne med spissruter i endene.[3][4] Midtmedaljongen har et kvinnehode som motiv og er omgitt av en blåemaljert bord med omskriften «ORDRE DE LA SANTÉ PUBLIQUE». På revers har medaljongen innskriften «JEUE – SANTÉ» (glede – helse).

Ordenstegnet for riddere er i sølv, mens ordenstegnet for offiserer og kommandører er forgylt.[3] Ordenstegnet for kommandører er større enn for offiserer. Ordenstegnet for riddere er opphengt i brystbånd. Offiserer bærer ordenstegnet i brystbånd med rosett. Ordenstegnet for kommandører bæres i bånd om halsen.

Ordensbåndet er mørk blått.[4]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for folkehelse ble tildelt mottagere med en minstealder på 30 år og med minimum ti års tjeneste bak seg.[1] Utnevnelse skjedde i hovedregelen til ordenens laveste grad, med påfølgende fem års tjeneste før det kunne bli aktuelt med forfremmelse til neste trinn.

Mellom 1950 og 1963 ble det utnevnt 456 kommandører, 2 304 offiserer og 11 197 riddere.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Décorations officielles françaises, Paris: Administration des monnaies et médailles, 1956, s. 113.
  2. ^ De Gaulle et le Mérite. Création d'un ordre républicain, Paris: Musée de la Légion d’honneur et des ordres de chevalerie, 2013 og spesielt s. 94 for omtale av Ordenen for folkehelse.
  3. ^ a b Décorations officielles françaises, Paris: Administration des monnaies et médailles, 1956, s. 113–114 med bilder s. 197.
  4. ^ a b Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 138.
  5. ^ De Gaulle et le Mérite. Création d'un ordre républicain, Paris: Musée de la Légion d’honneur et des ordres de chevalerie, 2013, s. 94.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Décorations officielles françaises, Paris: Administration des monnaies et médailles, 1956, s. 113–114 og 197
  • De Gaulle et le Mérite. Création d'un ordre républicain, Paris: Musée de la Légion d’honneur et des ordres de chevalerie, 2013
  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 138