Orange Democratic Movement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orange Democratic Movement
Stiftet2005
LandKenya
HovedkontorNairobi
StyrelederHenry Kosgey
IdeologiSosialliberalisme, den tredje vei, liberal nasjonalisme
Grunnlegger(e)Raila Odinga
Nettstedwww.odm.co.ke

Orange Democratic Movement («Appelsin-demokratiske bevegelse», ODM) er et kenyansk politisk parti som oppsto etter, og som et resultat av, folkeavstemningen om en ny grunnlov som ble holdt i 2005. Navnet har sin opprinnelse fra valgsedlene som ble brukt ved folkeavstemningen, – disse var merket med frukter. De valgsedlene som innebar et "ja" til president Kibakis forslag til ny grunnlov var markert med en banan mens "nei"-sedlene hadde en appelsin som symbol. ODM er altså et parti med basis i motstanden mot grunnlovsforslaget. Partiet er i dag er det største opposisjonspartiet i Kenya og ledes av Raila Odinga.

Etter folkeavstemningenen (som neisidan vant), sprakk den regjerende National Rainbow Coalition. De parlamentarikerne innen koalisjonen som støttet neisiden og tilhørte Liberal Democratic Party, gikk nå sammen med Kenya African National Union og dannet ODM.

KANU forlot senere ODM for at i stedet inngå i Party of National Unity. En del KANU-politikere, som William Ruto og Musalia Mudavadi, valgte imidlertid å bli værende i ODM.

Kalonzo Musyoka og hans tilhengere kom til å forlate ODM for å danne ODM-Kenya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]