Opus (tegneseriefigur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For andre betydninger av ordet, se Opus (andre betydninger)
Opus
Orig. Opus
TegneserieBloom County; Outland, Opus
Skaper(e)Berkeley Breathed
Personalia
StatusPensjonert
NasjonalitetAmerikansk
HårfargeSorte og hvite fjær

Opus er navnet på en amerikansk tegneseriefigur, originalt kalt for Opus the Penguin («Pingvinen Opus»), skrevet og tegnet av Berkeley Breathed. Tegneseriefiguren medvirket i tegneserien Bloom County1980-tallet, foruten også i avleggerne Outland og Opus.[1][2] Berkeley Breathed har beskrevet sin tegneseriefigur som en «eksistensialistisk pingvin» og som blant en favoritt blant hans mange tegneseriefigurer.[3] Opus ble sist utgitt i Norge som biserie i tegneseriebladet Larsons gale verden.

Introduksjon og framtoning[rediger | rediger kilde]

Opus ble introdusert i juni 1981 som en enkeltstående vits hvor den ulykkelige og tafatte Mike Binkley tar med seg hjem hva trodde var en schäferhund, men som skuffende og overraskende nok viste seg å være en pingvin. Etter å ha opptrådt i en del striper, forsvant figuren, men dukket opp igjen flere måneder senere og gradvis introdusert på nytt i januar 1982 og ble til sist en sentral figur i Bloom County. Opus' popularitet vokste raskt inntil han ble selve hovedfiguren i serien og i Breatheds påfølgende tegneserier.

Opus' framtoning endret seg siden begynnelsen. Opprinnelig så han ut som en vanlig pingvin, men mellom 1982 og 1986 vokste nesen hans dramatisk, og fikk sin karakteristiske ujevnhet på midten som Opus selv var meget selvbevisst om. I en søndagsstripe påpekte Mike Binkley det faktum at Opus lignet mer på en lundefugl, en avsløring som sjokkerte Opus. I den siste ruten i den samme tegneseriestripen svarte Opus på dette med å fortelle Binkley at han så ut som en gulrot. Opus sier for øvrig i 1983 at han er tiltrukket av «svelte buoyant waterfowl»; noe som kan oversettes til «smidige, flytende sjøfugler».[4]

Han er vanligvis sett kledd med en rød sløyfe og hvit krage, skjønt han tidvis skifter til en diagonalt stripet slips da han stilte til valg. I begynnelsen i Outland på 1990-tallet ble han også tidvis sett uforklarlig med hvite truser. Opus nevnte en gang sin høyde i løpet av et intervju i «Byrået for støyende statistikk». I denne stripen sa han at han høyde er two feet eleven inches, hvilket skal kunne oversettes til 88.9 centimeter.

Etter Bloom County[rediger | rediger kilde]

Opus var den andre faste figuren i Bloom County som fikk sin egen søndagsstripe Outland etter Outlands opprinnelige hovedfigur Ronald-Ann Smith. Han har også opptrådt i en del av Breatheds barnebøker, inkludert A Wish for Wings That Work (1991) og Goodnight Opus (1993).

Åtte år etter at Ouland ble avsluttet kom Opus tilbake i en andre søndagsstripe i 2003 som ganske enkelt ble kalt for Opus. De første stripene viste Opus som misfornøyd levde i Antarktis med sin overveldende og anmassende mor. En feildirigert Marssonde ga ham muligheten til å vende tilbake til Bloom County hvor han drar ut for å finne gamle venner. Til dags dato har han blitt gjenforent med fire: Katten Bill, Steve Dallas, og den 3. juni 2007 også Michael Binkley og Oliver Wendell Jones.

Avslutning[rediger | rediger kilde]

Den 6. oktober 2008 annonserte Berkeley Breathed at han ville pensjonere tegneseriefiguren den 2. november.[5] Han la til at «Jeg vil forlate Opus på en måte som vil gjøre det klart at denne gangen er det ingen måte å komme seg tilbake» og at han følte seg «urealistisk emosjonell» om å tegne den siste stripen med Opus og skrive den endelige avslutning.[6]

Den siste stripen viste Opus i dyp søvn i sin seng etter å ha lest den siste søvndyssende siden av Goodnight Moon, en kjent amerikansk barnebok fra 1947. Den handler om et barn som sier godnatt til alt rundt seg: «Godnatt rom. Godnatt måne. God natt lys, og røde ballong...»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Media Business: Advertising; 'Bloom County' To End Aug. 6». The New York Times. 2. mai 1989
  2. ^ Gustines, George Gene (29. juni 2012): «2009 Graphic Novels». The New York Times.
  3. ^ «Goodbye Little Penguin: Berke Breathed Retires Opus»
  4. ^ The Bureau Comic Strips: «Bloom County», stripe
  5. ^ Cavna, Michael (6. oktober 2008): «This Just In: OPUS, and Breathed, to Retire Next Month...», The Washington Post.
  6. ^ Block, Melissa (6. oktober 2008): «Farewell Opus; Hello Pete, The Perfectly Practical Pig», National Public Radio

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]