Blek høstmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Operophtera fagata»)
Blek høstmåler
Nomenklatur
Operophtera fagata
Scharfenberg, 1805
Populærnavn
blek høstmåler[1]
(stor høstmåler, bjørkefrostmåler)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektOperophtera
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: i Norge nord til Troms
Europa
Asia

Blek høstmåler (Operophtera fagata (Scharfenberg, 1805)) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnen kan ikke fly, vingene er bare små utvekster. Hannens forvinger er lys-brune og har ofte en svakt rødaktig fargenyanse. Den har et mørkt, bredt band på midten og noen smale svakt brunlige bånd på hver side. Bakvingene er lysere og mer jevnt hvitt farget. Vingespennet er 28-32 millimeter.

Blek høstmåler ligner brun høstmåler, men har generelt et litt mer tydelig mønster på forvingene. Bakvingene er lysere nesten hvite.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sommerfuglen har en ett-årig livssyklus, med flygetid i oktober og november. De første er normalt på vingene etter den første frostnatten. Om dagen sitter de på en trestamme eller et annet sted. Ofte tiltrekkes de lys og kan finnes ved utelamper.

Den vingeløse hunnen kryper opp langs stammen på løvtrær som bjørk, pil og bøk. Den søker ut mot greiner og kvister. Om natten sender hun ut et feromon (luktstoff) som tiltrekker seg hannene. Paringen og eggleggingen finner sted på greiner i tretoppene. Eggene overvintrer.

Om våren klekker eggene samtidig som løvet spirer. Larvestadiene er i juni og første delen av juli. Larven skjuler seg ofte om dagen i blad som er spunnet sammen. Utvokste larver søker ned i skogbunnen. Ofte slipper de seg ned via en spinntråd. Nede i skogbunnen spinner de en kokong av spinntråd. I den tette kokongen har de sitt puppestadium. Den voksne sommerfuglen klekkes om høsten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Blek høstmåler er utbredt i lavlandet over hele det sørlige Norge og finnes nord til Troms.[1] Arten er også utbredt i store deler av Europa og østover i Asia.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Blek høstmåler har bjørk som sin viktigste vertsplante og kan opptre med masseangrep. Dens betydning som skadedyr i Norge er uklar.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]