Bjørkefrostmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Operophtera fagata)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørkefrostmåler
Bjørkefrostmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Operophtera fagata
Scharfenberg, 1805
Norsk(e) navn: Bjørkefrostmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Operophtera
Habitat: på land
Utbredelse: i Norge nord til Troms
Europa
Asia

Bjørkefrostmåler (Operophtera fagata (Scharfenberg, 1805)) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae) .

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnen kan ikke fly, vingene er bare små utvekster. Hannens forvinger er lys-brune og har ofte en svakt rødaktig fargenyanse. Den har et mørkt, bredt band på midten og noen smale svakt brunlige bånd på hver side. Bakvingene er lysere og mer jevnt hvitt farget. Vingespennet er 28-32 millimeter.

Bjørke frostmåler ligner liten høstmåler, men har generelt et litt mer tydelig mønster på forvingene. Bakvingene er lysere nesten hvite.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sommerfuglen har en ett-årig livssyklus, med flygetid i oktober og november. De første er normalt på vingene etter den første frostnatten. Om dagen sitter de på en trestamme eller et annet sted. Ofte tiltrekkes de lys og kan finnes ved utelamper.

Den vingeløse hunnen kryper opp langs stammen på løvtrær som bjørk, pil og bøk. Den søker ut mot greiner og kvister. Om natten sender hun ut et feromon (luktstoff) som tiltrekker seg hannene. Parringen og eggleggingen finner sted på greiner i tretoppene. Eggene overvintrer.

Om våren klekker eggene samtidig som løvet spirer. Larvestadiene er i juni og første delen av juli. Larven skjuler seg ofte om dagen i blad som er spunnet sammen. Utvokste larver søker ned i skogbunnen. Ofte slipper de seg ned via en spinntråd. Nede i skogbunnen spinner de en kokong av spinntråd. I den tette kokongen har de sitt puppestadium. Den voksne sommerfuglen klekkes om høsten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bjørkefrostmåler er utbredt i lavlandet over hele det sørlige Norge og finnes nord til Troms. Arten er også utbredt i store deler av Europa og østover i Asia.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Bjørkefrostmåler har bjørk som sin viktigste vertsplante og kan opptre med masseangrep. Dens betydning som skadedyr i Norge er uklar.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]