Operation Clambake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Operation Clambakes logo

Operation Clambake (xenu.net) er navnet på et nettsted som har blitt kjent som det aller viktigste av de mange nettsteder med kritisk informasjon om scientologi. Det ble opprettet i 1996 av Andreas Heldal-Lund, en kritiker som anser organisasjonen for å være en kult.

Nettstedet som åpent erklærer seg anti-scientologisk tilbyr betydelige innsikter i hvordan scientologibevegelsen fungerer og inkluderer lenker til scientologikrkens «hemmelige» dokumenter slik som OT III' som bare læres til medlemmer som allerede har bidratt med betydelige pengebeløp til organisasjonen, i tillegg til annen informasjon organisasjonen har forsøkt å undertrykke, slik som personlige beretninger fra tidligere insidere i kirken inkludert Gerry Armstrong og Tory Christman. Nettstedet er en av kamparenaene i krigen mellom scientologikirken og internett. Kirken har kommet med gjentatte trusler om søksmål mot forskjellige internettleverandører som har levert nettilknytning til xenu.net, og har krevd at nettstedet blir fjernet fra internett fordi det offentliggjør opphavsrettsbeskyttet informasjon fra Church of Scientology. I flere tilfeller som er dokumentert i publikasjoner som The New York Times[1], Slashdot[2] og Wired Online[3], har scientologikirken også brukt den kontroversielle Digital Millennium Copyright Act (DMCA) til å tvinge betydelige nettsteder (inkludert søkemotoren Google) til å fjerne Operation Clambake-siden, og flere løpesedler som inneholdt opphavsrettsbeskyttet informasjon fra sine indekser. Dette påvirket ikke alle sidene på nettstedet.

Mens Google raskt plasserte forsiden til Operation Clambake tilbake på sin indeks, er mange av sidene som inneholder sitater fra scientologilitteratur fremdeles ikke i søkemotorens indeks. Enkelte anti-DMCA webmastere lenker fremdeles ordet Scientologi til http://www.xenu.net/ for å forbedre Operation Clambakes rangering (såkalt «Google bombing»).

Heldal-Lund har blitt etterforsket av scientologikirken, i likhet med mange av dens kritikere, men har stadig ikke blitt saksøkt.

Ordet «clambake» kommer av et måltid tilberedt ved å varme opp muslinger over varme steiner eller åpen ild. Uttrykket «clam» (på norsk musling) er avledet fra et avsnitt i L. Ron Hubbards A History of Man. I dette avsnittet hevder Hubbard at menneskene har utviklet seg fra muslinger, og visse menneskelige psykologiske problemer stammer fra vansker disse muslingene opplevde. (Riktignok uttaler Hubbard på et lydbånd fra 1963 at mye av informasjonen fra A History of Man (inkludert muslingteorien) er ukorrekt). Noen scientologer kritiserer bruken av ordet og anser det som hets.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gallagher, David F. (22. april 2002). «New Economy; A copyright dispute with the Church of Scientology is forcing Google to do some creative linking». The New York Times. Besøkt 27. januar 2008. 
  2. ^ «Scientology Uses DMCA to Delist Critic's Website». Slashdot.org. 21. mars 2002. Besøkt 27. februar 2008. 
  3. ^ McHugh, Josh (januar 2003). «Google vs. Evil». Wired. Besøkt 27. februar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]