Operasjon Pidestall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon under andre verdenskrig
Operasjon Pidestall
Hangarskipene HMS «Indomitable» og HMS «Eagle» sett fra HMS «Victorious» under Operasjon Pidestall.
Dato 3.–15. august 1942
Sted Middelhavet
Formål
Frakte kritiske forsyninger til de britiske styrkene på Malta i Middelhavet.
Resultat
Tross store tap klarte Royal Navy og den britiske handelsflåten å frakte 29 000 tonn med last til Malta.
Parter
Storbritannias flagg Storbritannia
Tap
  • 2 ubåter sunket
  • 2 kryssere skadet
  • 1 ubåt skadet
  • 48–60 fly nedskutt
  • Ca. 100 falne
Koordinater
Kart
Operasjon Pidestall
38°N 6°Ø

Operasjon Pidestall (engelsk: Operation Pedestal, italiensk: Battaglia di Mezzo Agosto, maltesisk: Konvoj ta' Santa Marija) var en britisk militæroperasjon for å frakte kritiske forsyninger til styrkene på Malta i august 1942, under andre verdenskrig.

Malta var base for skip, ubåter og fly som angrep aksemaktenes konvoier til aksens styrker i Libya og Egypt i den nordafrikanske kampanje (1940–1943). Fra 1940 til 1942 gjennomførte aksemaktene beleiringen av Malta med luft- og marinestyrker. Til tross for mange tap ble tilstrekkelig forsyninger levert til den britiske befolkningen og de militære styrker på Malta for å kunne stå imot beleiringen, selv om den ikke lenger var en offensiv base etter 1942. De mest avgjørende forsyninger under Operasjon Pidestall var drivstoff som ble fraktet med av SS «Ohio», et amerikansk-bygget tankskip med britisk mannskap. Operasjonen begynte 3. august 1942 og konvoien seilte gjennom Gibraltarstredet natten 9–10 august.[1]

Aksemaktene forsøkte å hindre femti skip å komme forbi med bombefly, tyske og italienske motortorpedobåter gjennom et minefelt og bakholdsangrep fra ubåter. Det var den siste akseseier i Middelhavet. Mens det var et kostbart taktisk nederlag for de allierte, var det også et av de største britiske strategiske seire under krigen. Ankomsten av «Ohio» førte til at det ble sendt flere krigsskip med flybensin. Det førte til økt luftoffensiv fra Malta mot aksemaktenes konvoier.

Etter Operasjon Pidestall returnerte ubåter til Malta og Supermarine Spitfire ble fløyet fra hangarskipet HMS «Furious». Dette førte til en maksimal innsats mot aksemaktenes skip. Italienske konvoier måtte reise lengre bort fra øya. Mer enn 500 sjøfolk på handelsskipene, marinesoldater og flygere ble drept. Bare fem av de 14 handelsskipene nådde Grand Harbour og beleiringen fortsatte til den allierte gjenerobringen av Egypt og Libya etter det det andre slaget om El Alamein (23. oktober – 11. november) og Operasjon Torch (8.–16. november) i det vestlige Middelhavet, noe som gjorde at landbaserte fly kunne eskorte handelsskip til øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cunningham 1941.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]