Operation Greenhouse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Operasjon Greenhouse)
Hopp til navigering Hopp til søk
«George».
«Item».

Operasjon Greenhouse var den femte amerikanske kjernefysiske testserien, den andre som ble gjennomført i 1951, og den første til å teste prinsipper som ville føre til utvikling av termonukleære våpen (hydrogenbomber). Utført ved det nye Pacific Proving Grounds, ble alle enhetene montert i store ståltårn, for å simulere vindstøt. Operasjon Greenhouse var etterfølgeren til Operation Buster-Jangle, og forløperen til Operation Ranger.

Greenhouse representerte nye og aggressive planer for atomvåpen. Hovedidéen var å redusere størrelsen, vekten, og viktigst, redusere mengden av spaltbart materiale som var nødvendig for atomvåpen, mens man samtidig skulle øke den destruktive kraften. Med Sovjetunionens første kjernefysiske test bare ett og et halvt år tidligere, hadde USA begynt lagringen av nye teknologier før de ble testet i praksis. Derfor var det å lykkes med Greenhouse viktig før utbyggingen av termonukleære våpen kunne fortsette.

En rekke mål-bygninger, inklusive bunkere, hjem og fabrikker ble bygget på Mujinkarikku Island for å teste våpeneffekten.

Individuelle tester[rediger | rediger kilde]

Testnavn Dato Sted Sprengkraft Kommentar
Dog8. april, 1951 Pacific Proving Grounds 70 kilotonn 
Easy21. april, 1951 Pacific Proving Grounds 47 kilotonn 
George9. mai, 1951 Pacific Proving Grounds 225 kilotonnFørste termonukleære ekspreiment, deuteriumkjerne 
Item25. mai, 1951 Pacific Proving Grounds 45,5 kilotonnFørste bombe med «hjelp» av tritium