Oona O'Neill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Oona O'Neill
Oona O'Neill - 1943.jpg
Født14. mai 1925
Warwick prestegjeld
Død27. september 1991 (66 år)
Corsier-sur-Vevey
Gravlagt Corsier-sur-Vevey
Ektefelle Charlie Chaplin (19431977)
Far Eugene O'Neill
Mor Agnes Boulton
Søsken Eugene O'Neill
Barn
7 oppføringer
Geraldine Chaplin, Michael Chaplin, Josephine Chaplin, Victoria Chaplin, Eugene Chaplin, Christopher Chaplin, Jane Chaplin
Utdannet ved Brearley School
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet USA (–1954), Storbritannia (1954–)

Oona O'Neill (født 14. mai 1925, døde 27. september 1991 i Sveits) var datter av den Nobel-og Pulitzer Prize-vinnende dramatikeren Eugene O'Neill og hans kone forfatteren Agnes Boulton. Hun var kona til den verdenskjente britiske skuespiller, regissør og produsent Charlie Chaplin.

Oona ble født mens hennes foreldre var bosatt i Bermuda, i en periode med tung drikking av faren Eugene O'Neill. Hun var to år gammel da han forlot familien til fordel for skuespilleren Carlotta Monterey som ble hans tredje kone. Oona og hennes bror Shane (født i 1919) så ham sjelden etter dette. Oona tilbrakte mange av sine somre i viktorianske hus i Point Pleasant, New Jersey, og resten av året bodde hun på Manhattan sammen med sin mor, der hun studerte ved Brearley School. Hun bestemte seg for å forfølge en skuespiller-karriere i stedet for å begynne ved Vassar College.

Eugene O'Neill var rasende på nyheten om sin datters affære med den 36 år eldre Chaplin og nektet å gi sitt samtykke til noe ekteskap mellom dem, slik at hun ikke kunne gifte seg med Chaplin før hennes attende fødselsdag. Etter at de giftet seg i juni 1943, kuttet faren all kontakt med Oona, noe som varte ut hele livet hans, og han nektet hennes forsøk på en forsoning mellom dem. Oona`s bror Shane ble avhengig av heroin og flyttet inn i familiens hjem på Bermuda sammen med sin nye kone, der han forsørget seg selv ved å selge diverse møbler. Han ble forstøtt av deres far fordi han prøvde å begå selvmord (ved å hoppe ut av et vindu) en rekke år senere.

I 1952 ble Chaplin anklaget for «kommunistiske sympatier» og «uamerikansk virksomhet» og da han var en tur i Storbritannia i forbindelse med premiere på en av hans filmer ble han nektet tilbakereise til USA. På grunn av skattelovgivningen i England, valgte familien (som da inkluderte fire barn), å flytte til Sveits. Oona reiste også til Sveits og hun ga avkall på sitt amerikanske statsborgerskap kort tid etter å ha kommet til Europa. Hun og Chaplin bosatte seg permanent sammen med sin familie i Vevey, Sveits, hvor de tilbrakte mesteparten av sine trettifem års ekteskap, ofte besøkt av venner fra Hollywood.

Chaplin og Oona opprettholdt et nært forhold i 35 år og hadde åtte barn sammen. Deres siste barn, Christopher, ble født da Chaplin var 73 år gammel. De skal ha hatt et lykkelig ekteskap til tross for den store aldersforskjellen. Hun var også den andre stemor til Chaplins to sønner Charlie Chaplin jr. og Sydney Chaplin (1926–2009) fra hans ekteskap med sin tidligere kone Lita Grey (1908–1995).

I mars 1975, var Charlie Chaplin for en kort stund tilbake i USA for å motta en Academy Award, Hans helse ble raskt dårligere kort tid etter dette og han døde i søvne, første juledag 1977 i en alder av 88 år. Etter Chaplin`s død, flyttet Oona til New York hvor hun forsøkte å bygge seg et liv på egen hånd. Hun trakk seg senere tilbake til gården i Sveits, hvor hun levde som en eneboer, og slet med alkoholisme. Hun døde av kreft i bukspyttkjertelen den 27. september 1991, i Corsier-sur-Vevey, Sveits.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]