Onion routing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Onion routing er en teknikk for pseudonym eller anonym kommunikasjon over et datanettverk, utviklet av David Goldschlag, Michael Reed og Paul Syverson. Den er basert på David Chaums miksnettverk, selv om den inkluderer et flertall modifikasjoner og forbedringer. Blant disse modifikasjonene er konseptet å «rute onions», som koder rutingsinformasjon i flere krypterte lag (som en løk, derav navnet onion).

Målet med onion routing er å beskytte integriteten til både avsender og mottaker av en melding, og samtidig tilby beskyttelse for meldingen mens den sendes over nettverket. Dette oppnås ved hjelp av Chaums prinsipper: en melding sendes fra kilden til målet gjennom en rekke mellomtjenere («onion routers»), som ruter meldingen videre i en uforutsigbar bane. For å forhindre at uønskede personer tjuvlytter på meldingsinnholdet, krypteres meldingene mellom ruterne.

Fordelene med onion routing er at det ikke er nødvendig å stole på hver medvirkende ruter; om en eller flere rutere blir overtatt, kan anonym kommunikasjon fremdeles ivaretas, siden hver ruter i denne typen nettverk aksepterer meldinger, rekrypterer dem, og deretter sender dem videre til en annen ruter. En person med muligheten til å overvåke hver eneste ruter i nettverket, kan spore veien meldingen har tatt, men en person med mer begrensede ressurser, vil få store problemer, selv om vedkommende kontrollerer en eller flere rutere langs meldingens vei.

Programvare som bruker onion routing[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]