Onesimus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Onesimus
Født1. århundreRediger på Wikidata
Kolossai
Død68Rediger på Wikidata
Roma
Beskjeftigelse
Embete

Onesimus (Onesimos, død ca 68 i Roma) er en person som det fortelles om i Paulus' brev til Filemon i Det nye testamentet.

Onesimus var en slave som i redsel hadde flyktet fra sin herre Filemon. Apostelen Paulus bad Filemon om at Onesimos skulle få vende tilbake uten å frykte for straff. Onesimus hadde tydeligvis blitt en kristen etter at han traff Paulus.

Det er vanlig å anta at Filemon er denne slavens herre, men det kan ikke utelukkes at det er Arkippos. En utbredt oppfatning av hva saken gjelder, er det følgende (i kort versjon): Filemon (eller Arkippos), Onesimos' herre, har blitt kristen gjennom Paulus' misjonsreise til Efesos noen år tidligere. Nå har slaven Onesimos rømt(?) og oppsøkt Paulus i hans fangenskap, med håp om at Paulus vil støtte ham i ønsket om å bli en fri mann – og at Paulus kan overtale Filemon om å sette ham fri. Men Paulus vil ikke det. Han skriver i stedet et vennlig og ærbødig brev til Filemon, der han roser Onesimos og ber Filemon om å betrakte ham som en kristen bror, ikke bare som en slave, og å «ta imot ham som meg selv» (v. 17).

Det er ellers i tradisjonen ansett at denne Onesimos er den samme Onesimos som den som etterfulgte Stakys som biskop av Efesos og senere Byzantion, og at han senere ble ført som fange til Roma der han ble stenet til døde. Han ble etterfulgt av Polykarp I av Konstantinopel.

Han æres som helgen og apostel i den ortodokse kirke, de orientalske kirker og den katolske kirke, og hans minnedag faller på den 16. februar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]