One Tree Hill (New Zealand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
One Tree Hill i Auckland

One Tree Hill er en 182 meter høy vulkansk topp i AucklandNew Zealand. Forstaden som ligger nær denne høyden har også navnet One Tree Hill. Høyden er også kjent under maorinavnet sitt, Maungakiekie. Lavakjeglen som danner området ble dannet ved et utbrudd for 20 000 – 30 000 år siden, og lavaen dekket et område på 20 km². Fra toppen er det vidt utsyn over Auckland-området, og man kan se begge av byens to havner. Toppen, og området rundt, var landområdet til maoristammen Wai o Hua fra tidlig på 1700-tallet, og kanskje også før den tid. Andre maoristammer i Auckland-regionen kan også føre sine røtter til One Tree Hill.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Maungakiekie var den største og viktigste paen i før-europeisk tid, og man har regnet ut at innbyggertallet kan ha vært opp mot 3000. På denne tiden styrte høvdingen over Nga Marama-stammen, Kiwi Tamaki-paen, og brukte det strategiske området til å kreve toll av reisende som kom fra Northland, og skulle til andre deler av Nordøya over landtungen der Auckland ligger. Plasseringen mellom Waitemata-havnen mot øst og Stillehavet, og Manukau-havnen mot vest og Tasmanhavet, gav rikelig tilgang på sjømat fra havet på begge sider, og den vulkanske jorden i liene var svært fruktbar og lett å verge mot angrep fra andre stammer, ettersom landskapet er bratt og det var satt opp opp palisader.


Cornwall Park[rediger | rediger kilde]

One Tree Hill og området rundt var en del av eiendommen til Sir John Logan Campbell, og lå opprinnelig i utkanten av Auckland. Han tenkte først på å bygge et herskapshus til familien i skråningen under toppen, men ombestemte seg, og bygde nærmere byen. Omkring år 1900 skjønte han at leveområdene i Auckland var i ferd med å vokse svært fort, og han bestemte seg for å gi dette området til byen som en park. Dette er nå Cornwall Park.

Han gav parken dette navnet fordi hertugen og hertuginnen av Cornwall (senere kong Georg V og dronning Mary) var på besøk i Australia og New Zealand i 1901, og han benyttet da muligheten til å gi området navn etter deres hertugdømme. Som takk ble han adlet.

Utbygging[rediger | rediger kilde]

Obelisken på One Tree Hill.

Parken ble utformet av landskapsarkitekten Austin Strong etter modell av Golden Gate Park i San Francisco. På toppen av åsen ligger graven til sir John Logan Campbell. Over denne er det reist en obelisk, og inntil for få år siden stod det også et tre av furuslekt (lat. Pinus radiata) her. Dette treet, opprinnelig et av to, hadde blitt plantet i byen for et tre maoriene holdt hellig, totara (lat. Podocarpus totara) (noen mener at treet var et pohutukawa (lat. Metrosideros tomentosa). Dette treet ble hogget ned til brensel av en hvit nybygger i 1852. Obelisken ble laget i samsvar med ønsket og beskrivelser i testamentet til John Campbell for å vise hans respekt for, og verdsetting av maorifolket. Foran obelisken står en bronsestatue av en maorikriger.

Obelisken var ferdig i 1940 – til hundreårsdagen for Waitangi-traktaten, men ble ikke avduket før 24. april 1948, etter at den andre verdenskrigen var avsluttet, for å holde oppe maoritradisjonen om å ikke delta i slike seremonier i perioder med krig.

Trærne[rediger | rediger kilde]

Det ble opprinnelig plantet to trær. I 1960-årene, under en speiderleir (jamboree), hogget noen speidere ned det ene av dem. Det andre ble skadet to ganger med motorsag av maoridemonstranter. Etter den siste skaden kunne ikke treet reddes, og ble fjernet 26. oktober 2000.

One Tree Hill etter at «One Tree» ble fjernet


Oppkallelser etter One Tree Hill[rediger | rediger kilde]

  • Asteroiden 23988 Maungakiekie har fått sitt navn etter toppen.
  • Mozilla Firefox 0.9 fikk navnet One Tree Hill av aucklenderen og daværende sjefsingeniør for Firefox-prosjektet, Ben Goodger.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • McLauchlan, Gordon (Ed) The Illustrated Encyclopedia of New Zealand (utg. David Bateman Ltd 1989 ISBN 1-86953-007-1)