One Nation Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pauline Hanson's One Nation
Pauline Hanson's One Nation
LandAustralia Australia
LederPauline Hanson
Representanter:
Underhuset
0 / 150
(2016)
Senatet
2 / 76
(2016)

One Nation Party er et australsk høyrepopulistisk parti som ble grunnlagt i 1997 og stilte til valg for første gang i 1998. Partiet ble startet etter at det liberale parlamentsmedlemmet Pauline Hanson ble vraket på grunn av uttalelser som ble tolket i rasistisk retning. I partiprogrammet kom også dette til syne gjennom en argumentasjon om at det australske samfunnet var i ferd med å bli ødelagt av innflytelsen fra asiatiske innvandrere og landets urbefolkning aboriginene.

Parlamentsvalget i 1998 ble ingen suksess. Hanson ble ikke valgt, men partiet fikk valgt en senator, som satt til 2005. Ved regionalvalget i Queensland i samme år oppnådde imidlertid One Nation Party fikk hele 22,7%, og ble provinsens nest største parti. Interne motsetninger og motstand fra de etablerte partiene svekket imidlertid partiet, og ved valget i Queensland i 2001 oppnådde de bare 8,69%, selv om de på dette tidspunktet hadde blitt et mer landsdekkende parti med representasjon også i delstatsparlamentene i Vest-Australia og New South Wales. Dette skulle imidlertid ikke vare, og i 2004 falt de ut av delstatsparlamentet i Queensland, som siste delstat. I 2005 mistet de statusen som riksdekkende parti, og er i dag kun et parti som eksisterer i Queensland, Western Australia og New South Wales.

Grunnleggeren, Pauline Hanson, ble ekskludert fra partiet i 2002 etter mistanke om valgfusk. Senere stilte hun til valg under andre partinavn, før hun igjen ble partimedlem i 2013, og partileder 2014. Partiet skiftet navn til Pauline Hanson's One Nation i 2015.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]