Ondskapen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ondskan»)
For filmen, se Ondskapen (film).
For begrepet ondskap, se Det ondes problem.
Ondskapen
orig. Ondskan
Forfatter(e)Jan Guillou
SpråkSvensk
Utgitt1981
Originalutgave1981
Norsk utgave1993
ForlagNorstedts Förlag (SVE)
Cappelens Forlag (NOR)
Oversetter(e)Knut Ofstad
Sider305
OCLC9115662, 185800250
ISBN 978-91-1-811332-1

Ondskapen (org. Ondskan) er en roman av Jan Guillou, som kom ut i 1981. Den handler om 16 år gamle Erik Ponti, som er voldelig og utagerende. Han havner på internatskolen Stjärnsberg, fordi han blir kastet ut av ordinærskolen etter flere episoder med vold og trakassering av medelever.

Boken er delvis selvbiografisk. Hovedpersonen er Guillous alterego Erik Ponti som vokser opp med en far (i filmen en stefar) som mishandler ham. Ponti slutter på realskolen og begynner på internatskolen Stjärnsberg (med Solbacka som egentlige skole). På Stjärnsberg blir Ponti og hans romkamerat Pierre Tanguy utsatt for mobbing og mishandling, og kommer i klammeri med Silverhielm, elevrådsleder og fjerdeklassing på skolen.

I forbindelse med at boken ble filmatisert i 2003 ble romanens overensstemmelse med virkeligheten diskutert i pressen. En detalj er at en av bokens hovedpersoner er Erik Pontis framgang i svømmekonkurranser til tross for Solbacka ikke hadde et svømmebasseng. Intet sted i boken står det dog at alt skal være «sant». Guillou har selv uttalt at noe er sant (det som betyr noe) og annet ikke, eksempelvis svømmingen.