Omsktid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Russlands tidssoner. Krasnojarsktid i lys blå.

Omsktid (russisk: омское время – omskoje vremja) eller OMST, oppkalt etter byen Omsk, er en tidssone i Russland. Den ligger 6 timer foran UTC (UTC+6) og 3 timer foran Moskvatid (MSK+3).

Omsk sommertid (OMSST) tilsvarer UTC+7, fremdeles 3 timer foran Moskva (MSD+3).

Historie[rediger | rediger kilde]

Fram til 1991 var Omsktid den ene av to tidssoner som ble brukt i sovjetisk Sentral-Asia. I tillegg til Omsk oblast i den Russiske SFSR, omfattet den de østligste to tredjedelene av Kasakhiske SSR, hele Kirgisiske og Tadsjikiske SSR, og den østlige delen av Usbekiske SSR. Området omfattet byen Omsk og republikkhovedstedene Alma-Ata, Frunze (Bisjkek), Dusjanbe og Tasjkent.

I to år etter Sovjetunionens kollaps var Omsk oblast den eneste regionen i Russland som brukte denne tidssonen. De nylig uavhengige sentralasiatiske statene sluttet å bruke sommertid, mens Usbekistan og Tadsjikistan i tillegg «flyttet vestover» ved å skru klokkene en time tilbake.

I løpet av 1990- og 2000-tallet opplevde Russland en landsomfattende bølge av tidsendringer i retning mot Moskva. Innen 2006 hadde alle unntatt en av vest-Sibirs føderasjonssubjekter i Moskva+4 flyttet til Moskva+3 og Omsktid: Novosibirsk oblast i 1993, Altaj kraj i 1994, Tomsk oblast i 2002, og endelig republikken Altaj (dato ukjent). Kemerovo oblast er den eneste regionen i området som fremdeles bruker Moskva+4, dvs. Krasnojarsktid, som før 1993 ble kalt Novosibirsktid.

Selv om tidssonene Omsktid og Novosibirsktid for tiden er identiske, så er begge navnene fremdeles i bruk, med betydning som varierer alt etter sammenhengen, noe som av og til er forvirrende og endog selvmotsigende. Uttrykket «Omsktid» blir brukt mest i Omsk eller når den tradisjonelle tidssonen Moskva+3 skal vektlegges, som i «Tomsk fulgte Novosibirsk over til Omsktid». I resten av vest-Sibir blir uttrykket «Novosibirsktid» mest brukt, i kraft av deres felles fortid i Moskva+4. Utdatert og feilaktig informasjon florerer fremdeles, med resultater som nyttårssendinger sendt en time for tidlig på nasjonale TV-kanaler i Barnaul og Tomsk.

Områder med Omsktid[rediger | rediger kilde]

Større byer med Omsktid[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]