Omoniaplassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Omonoiaplassen (gresk: Πλατεία Ομονοίας, Plateía Omonoías), ofte bare referert til som Omonia, er en sentral plass i Athen. Den markerer det nordlige hjørne av Athens sentrum, fastsatt I Athens byplaner fra 1800-tallet. Den er en av byens viktigste trafikk-knutepunkter med Omoniastasjon på Athens undergrunnsbane under plassen.

Omoniaplassen er en av de eldste plassene i byen og et viktig shoppingsenter. Den ligger i sentrum av byen hvor seks av byens viktigste gater møtes.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Plassen ble tegnet og bygget i 1846, og det opprinnelige navnet var Plateia Anaktoron (Slottsplassen) fordi, i henhold til opprinnelige byplan for Athen i 1834, foreslått av arkitektene Stamatios Kleanthis og Eduard Schaubert, var området tiltenkt brukt for bygging av slottet (anaktora). Senere ble plassen omdøpt til Othonos Square for å ære kong Otto etter at Otto ble avsatt. I 1862 fikk den sitt endelige navn «Omonoia Square», fordi det var her at lederne av de opposisjonelle politiske fraksjoner avla ed på fred (omonia), for å stoppe fiendtlighetene.

Endringer i design[rediger | rediger kilde]

Sist på 1800-tallet fikk plassen flere formative forandringer. Trær ble plantet over hele plassen. En mangekantet plattform ble plassert midt på plassen og belysning ble installert. Omonoiaplassen var et sentrum hvor folk møttes og det sosiale liv trivdes. Den var også jernbanens sentrale stasjon og rundt plassen var det mange hoteller.

Fra 1925 til 1930 ble undergrunnsbanen mellom Pireus og Athen bygget, noe som krevde ytterligere endringer for plassen. Omonoiapassen ble sirkulær og marmorstøtter ble plassert ved inngangen til undergrunnsstasjonen. Plassen begynte å ligne på europeiske plasser. Den fikk en viktig kommersiell betydning. På grunn av undergrunnsbanen ble det også nødvendig med et underjordisk ventilasjonssystem. I 1931 foreslo Athens borgermester at det skulle plasseres åtte skulpturer som skulle representere de mytoligiske Muser for å dekke åpningene over sjaktene til ventilasjonssystemet. Selv om problemet ble løst, tilfredsstilte ikke resultatet athenernes estetiske forventninger og statuene ble fjernet.

1950-tallet var en periode for modernisering av Athen og følgelig ble mange publikumsområder modernisert. I 1954 fikk Omonoiaplassen banker, forretninger og et postkontor.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]