Omaha Hold’em

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Omaha Hold'em er en pokervariant som minner om Texas Hold'em. Hver spiller får utdelt fire kort og må kombinere disse med fem felles kort for å få den beste mulige pokerhånden. Det blir blant annet spilt under WSOP. I motsetning til i Texas Hold'em er man imidlertid nødt til å bruke nøyaktig tre av felleskortene og dermed nøyaktig to av kortene man har på hånden.

Format[rediger | rediger kilde]

Både i cashgames og turneringer spilles Omaha Hold'em som oftest som pot limit spill. Det vil si at man maksimalt kan høyne pottens størrelse, noe som gjør at spillet får mer action, da man med 4 kort på hånden sjeldent er så stor statistisk underlegen før floppen som man er i for eksempel Texas Hold'em.

Spillets mål[rediger | rediger kilde]

Beste hånd i rekkefølge:

Royal Straight Flush: Dette er A-K-Q-J-10 i samme sort. Dette er den absolutt beste hånden i Texas Holdem. Det har ingen betydning hvilken farge du har. Alle fargene er likestilt. I mange kortspill rangerer man Spar som best, fulgt av hjerter, kløver og ruter. Dette er ikke tilfelle i Omaha Hold'em. Når det er sagt er det også umulig å ha flush i flere sorter i Omaha Hold'em, da 3 av 5 kort på bordet må benyttes.

Straight Flush: Dette er fem kort i samme sort og i sekvens. Et eksempel på straight flush kan være 6-5-4-3-2 alle i hjerter. Hvis to personer skulle slumpe til å ha straight flush samtidig, vil den som har det høyeste topp-kortet vinne. For eksempel vil 8-7-6-5-4 slå 6-5-4-3-2.

Fire like (four of a kind): Fire kort med samme verdi. For eksempel 5-5-5-5. Rangering mellom forskjellige fire like er jo innlysende: Den med høyest verdi vinner. 8-8-8-8 slår 5-5-5-5.

Fullt hus (full house): Tre kort med samme verdi + to kort med samme verdi. For eksempel 9-9-9-2-2. Det er den høyeste tre-kort-kombinasjonen som er best hvis to eller flere spillere får fullt hus samtidig. For eksempel vil 9-9-9-2-2 slå 8-8-8-A-A.

Flush: Flush er fem kort i samme farge og type(for eksempel 5 kløvere eller hjertere). Hvis to eller flere spillere har flush samtidig, vil den med det høyeste kortet vinne. For eksempel vil A-J-9-8-4 i hjerter slå K-J-10-9-8.

Straight: Straight er fem kort i sekvens, for eksempel 4-5-6-7-8. Fargene har ingen betydning. Hvis to eller flere spillere skulle ha straight samtidig, vil den med det høyeste topp-kortet vinne. For eksempel vil 10-9-8-7-6 slå 9-8-7-6-5.

Tre like (three of a kind): Tre kort med samme verdi, for eksempel Q-Q-Q. Rangeringen mellom forskjellige tre like er like innlysende som for fire like: Den med høyest verdi vinner. Q-Q-Q slår J-J-J.

To par (two pairs):To kort med samme verdi + to kort med samme verdi. For eksempel 9-9-4-4. Det er det høyeste paret som bestemmer vinneren. A-A-2-2 er bedre enn Q-Q-J-J.

Ett par (one pair): To kort med samme verdi. Det paret med høyest verdi vil selvsagt være vinneren hvis to spillere begge har ett par. For eksempel vil K-K slå J-J.

High Card: Dersom ingen av spillerne har noen av hendene beskrevet over, vil den med beste high card vinne. Det vil si at A-K-Q-J-9 slår A-Q-J-10-9.

Som med de fleste varianter av poker, er målet med Omaha hold'em å vinne potter. En pot kan enten vinnes ved en showdown, der man innehar den beste 5-korts hånden (3 community kort og 2 av kortene på hånden) eller ved at alle andre spillere kaster seg.

Beste hender[rediger | rediger kilde]

Det er vanskelig å med sikkerhet si hvilken startende hånd som er den beste i Omaha, fordi det i så stor grad avhenger av hva motstanderen holder, men "doubled suited" (en hånd som har 2 kort av en sort og 2 kort av en annen) er styrkende. Samtidig er det positivt at så mange av kortene som mulig fungerer bra sammen. Et eksempel på en sterk hånd er A♦ A♣J♦ 10♣. Denne gir mange top straight og flush muligheter, samtidig som at den holder høyeste par. Fremdeles vil en hånd som 6♥ 7♠ 8♥ 9♠ ha over 42% sjanse for å vinne mot en slik hånd. Dette gjør Omaha til et mindre forutsigbart kortspill enn for eksempel Texas Hold'em