Om kropp og sjel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Om kropp og sjel
orig. Testről és lélekről
Generell informasjon
Utgivelsesår2017
Prod.landUngarn Ungarn
Lengde116 min.
Språkungarsk
Bak kamera
RegiIldikó Enyedi
MusikkÁdám Balázs
Eksterne lenker

Om kropp og sjel[1] (ungarsk: Testről és lélekről) er en ungarsk spillefilm fra 2017 regissert av Ildikó Enyedi.

Filmen ble vist under Filmfestivalen i Berlin i 2017, hvor den vant Gullbjørnen samt FIPRESCI-prisen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Endre, finansdirektør ved et slakteri, og Mária, en ny-ansatt kvalitetsinspektør, opplever en gjentakende drøm om å være et hjortepar i skogen, selv om de ikke er klar over at dette er en felles drøm de begge opplever. Mária blir umiddelbart upopulær på jobben for sin autistiske oppførsel og kompromiss-løse klassifisering av slakteriets kjøtt-kvalitet. Selv om Endre forsøker å bli venn med henne, blir hun raskt ukomfortabel av hans interaksjon, og hun kommer med frekke kommentarer. Imidlertid gjentar hun samtalen for seg selv den kvelden, i forsøk på å analysere hva hun gjorde feil. I mellomtiden ansetter slakteriet en ny slakter, Sanyi, som Endre raskt misliker på grunn av hans oppførsel og usympatiske syn på de døde dyrene.

Slagteriet blir satt under etterforskning når ting fra bedriften blir stjålet. Endre og vennen hans Jenő mistenker at Sanyi var ansvarlig. En psykolog ansettes for å gjennomføre personlighetstest på arbeiderne for å finne den skyldige. Arbeiderne får blant annet spørsmål om deres seksualitet og fysiske utvikling, samt hva de drømte natten før. Når Endre og Mária begge snakker om den samme drømmen, tror psykologen at de kommer med et sprell. Selv om Endre og Mária begge er skeptiske, innser begge to at de virkelig opplever den samme drømmen. Endre oppdager også at Jenő stjal utstyret, men velger å ikke informere politiet.

Endre og Mária bestemmer seg for å sove i samme rom en natt, men de klarer ikke å sove. Selv om hun elsker ham, ønsker ikke Mária at Endre skal berøre henne etter en natt med å spille kort - noe som etterlater Endre fornærmet og forvirret. Men hendelsen berører Mária, og hun begynner å åpne seg for nye opplevelser, som å lytte til romantisk musikk, se på pornografi og observere andre par i en park. Imidlertid har Endre blitt pessimistisk angående deres spirende forhold, og avviser det. Han sover med en annen kvinne, og en deprimert Mária forbereder seg på å begå selvmord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]