Olympic-klassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Belfast, Irland 6. mars 1912: «Titanic» (høyre) flyttet ut av tørrdokk for å la søsteren «Olympic» erstatte et skadet propellblad.

Olympic-klassen var en trio av ocean linere som ble bygget av Harland and Wolff i Belfast, Irland, for White Star Line i løpet av begynnelsen av det 20. århundre. De var RMS «Olympic», RMS «Titanic», og HMHS «Britannic». To ble tapt tidlig i karrieren: «Titanic» sank i 1912 på sin jomfrutur, etter å ha truffet et isfjell i Nord-Atlanteren, og «Britannic» i 1916, etter å ha truffet en mine eller en torpedo lagt av den tyske minelegger ubåten U79 i en barriere utenfor øya Kea under Første verdenskrig. Lederskipet «Olympic», hadde en karriere som strakk seg over 24 år og ble pensjonert i 1934. Hun ble solgt for opphugging i 1935.

Selv om de to yngre skipene ikke hadde vellykkede karrierer, er de blant de mest kjente oceanlinerne som noensinne ble bygget. Dekorative elementer av «Olympic» ble kjøpt for å pryde mange steder. «Titanic»s historie har blitt tilpasset til mange bøker og filmer. «Britannic» har også inspirert en film med samme navn.

Olympic-klassen skulle representere det ypperste innen luksus på atlanterhavskryssingene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]