Olympia (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det indre av Olympia, åsted for en messe
Imre Kiralfy Veneziad brud fra  havet, lyser på plakaten

Olympia er et utstillings-, tilstelnings- og konferansesenter i West Kensington, London, England.

Olympia ha vært åsted for en rekke internasjonale handels- og forbrukerutstillinger, konferanser og arrangementer.

Den nærmeste jernbanestasjon ligger i Kensington (Olympia) som er både en London Overground-stasjon og en jernbanestasjon. De nærmeste metrostasjonene er Barons Court, Hammersmith, Shepherd's Bush og West Kensington. Den direkte sidelinjen, District Line går bare i helgene.

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Olympia Londons historie begynte i mai 1884 da John Whitley etablerte National Agricultural Hall Company med sikte på bygging og drift av landets største innelukkede messeområde. Det ble åpnet 26. desember 1886 som National Agricultural Hall, men skiftet snart navn til Olympia i tråd med sine idealer og mål.[1] Det ble bygget av Andrew Handyside and Company i Derby[2] og dekker et område på 4 dekar (om lag 16 000 .)2). Den store hallen ble sagt å være den største bygningen i Storbritannia som var dekket av ett eneste spenn av jern og glass.

Olympia London er nå ett av fire områder for messer og konferanser. Det er flere utstillingsområder: Olympia Grand (19 325 m²). Olympia National (8 730 m²), Olympia Central (tidligere to) (7 850 m²) og Olympia West (7 688 m²).

Etter å ha sikret seg området, engasjerte National Agricultural Hall Company Henry Edward Coe til å tegne bygningen. Han hadde allerede tegnet Agricultural Hall i Islington 25 år tidligere og tok dennes tønneformede takkonstuksjon som basis for den nye bygningen. Med faste sitteplasser for 9 000 mennesker på nesten et mål i størrelse, var denne arena langt større enn noen annen overbygd arena i England. Taket måtte være høyt – 115 meter på toppen – for å bære den store vekten så nær vertikalt som mulig. Bygget omfatter 1 200 tonn vindusrammer av jern pluss 85 tonn glass og 75 tonn sink som bæres oppe av ti støpejernsøyler på begge sider. Strukturen er utrolig sterk. En orkan i 1987 oppnådde ikke noe mer enn å rive løs en ventilasjon. 

Taket på hallen ble reist i løpet av tolv uker midtvinters i 1885. Patentvinduene var uten kitt for å sikre fri utvidelse og sammentrekning. 2 500 vindusruter av kvart tommers glassplater. Glasset ble først byttet ut i 1991 med et forseglet varmebehandlet solreflekterende glass.

Det er en legende som omgir «Prince' s Apartments», som er en suite beliggende på nordsiden av hallen over to etasjer. Denne suite er vist på den opprinnelige tegningen under dette navnet. Historien går på at suiten ble brukt av Edward, Prinsen av Wales (og fremtidige Kong Edward VII) for hans amorøse forbindelser. Før han ble konge i 1901 – hadde han et notorisk øye for damene. Blokken ble bygget i 1937 som administrasjonskontorer og møterom, men er fortsatt kjent som «Prince's Suite».

Den andre bemerkelsesverdige bygningen var den fantastiske Minor Hall, lenge siden omdøpt til Pillar Hall. Dette er overdådige eikepanelte selskapslokaler med marmorsøyler og et rikt dekorert tak. Det er et av Londons minst kjente offentlige rom.

Tidlig show[rediger | rediger kilde]

Olympia åpnet dørene 26. desember 1886. Forvaltningen av stedet var sikre på at Royal Tournament skulle flytte fra Agricultural, Hall (nå Business Design Centre). Men dette skjedde ikke, noe som satte Olympia i økonomiske vanskeligheter. De ble løst da Paris vintershow på Hippodrome Circus ble stengt for reparasjon, og et London-arrangement var akkurat det de var ute etter.

Paris Hippodrome – 1886/7[rediger | rediger kilde]

Til tross for suksessen med Hippodrome arrangementer, hadde National Agricultural Hall Company fortsatt noen finansielle problemer. Et Hippodrome-arrangement hadde blitt etterfulgt i 1887 av en Sportsman's Exhibition of Sporting Dogs arrangert av Mr Charles Cruft, en nasjonal gymnastikkoppvisning, en hesteutstilling og den Irske utstilling i 1888 som ble den første av Olympias rekonstruksjoner med aspekter på Irsk liv, arbeid og industri.

Selskapet klarte å nedbetale sin gjeld, og arrangementene satt fortsatt langt inne. I 1888 kom imidlertid det første store Horse Show som fortsatt arrangeres i dag. I 1889-90 kom sirkus tilbake til Olympia med Phineas T. Barnums "Greatest Show on Earth'. Denne showman brakte showet sitt over fra New York og satte kursen rett mot Olympia. Etter at sirkuset forlot byen, ble en amerikansk rulleskøyterarrangør hentet inn for å fylle gapet. 6 000 pund ble investert i terrassebord over hele første etasjen og en håpet at denne store tribunen ville gjenopplive en mani for «tribunesitting». The International Motor Exhibition ble også avholdt årlig på Olympia fra 1905 til 1936. "Olympia Aero Exhibition" i regi av Society of Motor Manufacturers and Traders ble arrangert første gang i 1909.[3]

Den 16. juli 1914 ble det arrangert en svært omtalt internasjonal konkurranse i tungvektsboksing mellom frankrikes Georges Carpentier og amerikas Gunboat Smith, i Olympia i London og som bragte i nærheten av 90 000 dollar i billettinntekter, en av de største sportsbegivenheter på den tiden.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig ble Olympia rekvirert som en midlertidig fangeleir for sivile tyske statsborgere og andre potensielle fiendtlige subjekter. Fra 1915 og under resten av krigen var den brukt som hærens uniformslager.

Etter at Zeppelin-luftskipene begynte å angripe London, med den etterfølgende panikken, sank eiendommens verdi. Sir Gilbert Greenhall tok fordel av dette og kjøpte opp West Kensington Gardens, som lå mellom Olympia og Hammersmith Road, fikk leieinntekter fra eiendommene og mulighet for å utvide.

Olmpia London ble frigitt i 1919. Første evenement var Charles Cochrans sponsede tungvektskamp mellom Joe Beckett og Frank Goddard den 17. juni.

Den nylig omdøpte Royal Naval Military and Air Force Tournament kom tilbake i juni. Dets tungvinte navn ble endret til Royal Tournament året etter.

The Ideal Home Exhibition kom tilbake i 1920. Den gjenspeilte temaet for Housing Act 1919 som lovet boliger passende for «heroes», hjemvendte soldater, hygiene i huset og arbeidsbesparende funksjoner. Disse sentrale kravene ble reflektert i hele showet.

Ved slutten av 1920-tallet hadde Olympia London bygget en solid base av årets «stamgjester» i sin utstillingskalender. Bortsett fra de som er nevnt, omfattet det utstillere av arbeidsmaskiner, transport, engineering og marine, møbler, handel og trykk, reklame og markedsføring, matlaging og mat, ferie og reise, mote og frisyre.

Joseph Lyons, den offisielle restauratør til Olympia London som regelmessig produserte lunsjer og middager for tusenvis, men «Festen for de 8 000» i 1925, etter hans død, forble i folks minne i Olympia i London i flere tiår som toppen av organisatorisk perfeksjon. Anledningen var en pengeinnsamlende middag for frimurere. Middagsgjester kom fra hele verden for å betale 17 guineas per hode. Det var dekket til på et tre kilometer langt bord, servert av 1 360 servitører, 700 kokker og servitriser med 86 000 glass og tallerkener som ble brukt – brekkasjen var 3 500 glass og tallerkener.

The National Wireless & Radio Exhibition ble overført til Olympia London fra Albert Hall i 1926. Oppmøte det året hoppet opp fra 54 500 besøkende til 116 570. Det fortsatte frem til 1939 da krigen avsluttet utstillingene. Det umåtelig populære show ble omdøpt til «Radiolympia». I 1936 kom det tilbake til hallen etter krigen og fortsatte frem til 1950.

Olympia Nasjonale[rediger | rediger kilde]

Etter første verdenskrig ble det et presserende behov for mer plass til Motor Show. Det ble møtt med beslutningen om å rive de fire østligste hus i West Kensington Gardens sammen med den gjenværende Vineyard Nursery mot Addison Road, for å gi plass for en ny hall.

James Carmichael fra Wandsworth fikk kontrakten til å bygge den nye hall for 494 000 pund. Den er en mindre og en lavere versjon av den største hallen, men den økte Olympia Londons utstillingsareal med over 9 000 m² til totalt 28 000 m². Den ferdige hallen ble først leid ut til en tobakksutstilling i mai 1923. «Verdens Største Danse Arrangement» ble en vanlig tilstelning i den nye hallen med opp til 4 000 deltakere på en gang.

Etter en klar drift i 17 år skiftet Olympia London eiere igjen i 1929. Olympia (1912) Ltd. ble kjøpt for 1 million pund av Philip Ernest Hill, styreleder i Covent Garden Properties Ltd. Han dannet Olympia Ltd. 25. mars.

Olympia Central[rediger | rediger kilde]

For å øke kapasiteten bygde Hill den fire-etasjes Empire Hall (nå Olympia Central), i flukt med den nye hallen i Art Deco-stil. Den ble bygd hovedsakelig for å imøtekomme British Industres Fair som flyttet fra White City i 1929. Olympia Londons område utgjør nå nesten 50 000 m². 

Hill ville konstruere et større anlegg – Londons første fleretasjes parkeringshus. Det står på Maclise Road og åpnet i 1937, opprinnelig hadde det parkeringsplass for tusen biler.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Olympia London ble rekvirert av War Office 10. januar 1940 som sivil interneringsleir etter Dunkerque-evakueringen. I mai/juni samme år var hallen General Charles de Gaulles samlingssted for det som ble den Frie franske Hæren. Royal Army Service Corps tok deretter over som et transportdepot til oktober 1944 da Olympia London ble klesbutikk, og til slutt et demobiliseringssentrum. Denne rolle hadde den fram til 23. mars 1946.

Etter at den ble demonlisert 30. juni var den i svært dårlig forfatning og hadde blitt bombet seks ganger. Addison Road Station ble samtidig rammet og stengt. Stasjonen ble omdøpt Kensington Olympia etter ombygging i 1946.

Utstillinger etter krigen[rediger | rediger kilde]

Den 15. Nasjonale Radio-Utstillingen ble arrangert 1. til 11. oktober 1947, populært kalt Radiolympia [4]

Olympia London rapporterte 1953/4 å være det beste økonomiske år siden krigen, med resultat før skatt på € 220,000.

Den første Maten Virkelig åpnet på Olympia London i 1950, og ble holdt hvert selv-nummererte år frem til 1968. Hotell, Restaurant og Catering Utstillingen ble lansert i 1948, og ble den arrangert annen hvert år frem til 1980-årene.

Motor Show i 1953 åpnet tidlig etter anmodning fra politiet da en kø gikk tilbake til Philbeach Gardens. Dette viser hvor populær Olympia London var i løpet av den tiden.

Den første datamaskinutstillingen, Britiske Elektroniske Datamaskiner, åpnet 28. november 1958 i den Nasjonale Hall. Mange andre PC-utstillinger ble senere holdt i Olympia London, med sterk konkurranse fra nærliggende Earls Court Exhibition Centre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Our History, Olympia London" Arkivert 21. november 2016 hos Wayback Machine.. olympia.i london.
  2. ^ Cooper, B., (1983) Transformation of a Valley: Derbyshire Derwent, Heinemann, reprint 1991 Cromford: Scarthin Books.
  3. ^ "En næring som er født i dag" Flight 20. mars 1909.
  4. ^ Gareth (November 1947).