Oliventannspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oliventannspinner
Nomenklatur
Peridea anceps
Goeze, 1781
Populærnavn
oliventannspinner[1]
(stor eiketannspinner)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektPeridea
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge nord til Hordaland

Oliventannspinner (Peridea anceps) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Denne gankse store arter kan kjennes på ganske lange og smale forvinger med en gulaktig grå farge og en "tann" ved bakkanten. I Norge finnes den spredt i det området der det forekommer eikeskog.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 50 – 69 mm), grå spinner med avlange, slanke forvinger. Hodet er ganske lite, antennene er snaut halvparten så lange som forvingen, smalt fjærformede hos hannen og trådformede hos hunnen. Kroppen er sylindrisk, kledt med mørkt brunlige hår. Brystet kan ha litt ulike tegninger, midtpartiet er gjern litt mørkere og varmere brunt enn resten. Forvingen er avlang og smal, nærmest oval, med en bred "tann" av bakoverrettede hår omtrent midt på bakkanten. Den er gulaktig grå med fire mer eller mindre tydelige, smale tverrbånd, der de to innerste er mørke og de to ytterste lyse. Bakvingen er gulhvit, mørkere ved fremkanten og ved roten. Larven er naken uten noen kroppsutvekster, grønn med korte, lyse skråstriper på siden av hvert kroppsledd og noen, delvis oppbrutte, lyse lengdestriper langs ryggen. Hodekapselen er grønn med fire lyse striper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Oliventannspinner er knyttet til eik (Quercus spp.), det ser ut til at den i Norden bare bruker sommereik (Quercus robur) som næringsplante. Den forekommer i varme eikeskoger. De voksne sommerfuglene flyr rundt tiden da eikens blader springer ut i mai – juni. De flyr fra kveldingen fram til midnatt, og begge kjønn, men særlig hannene, kommer til lys. Etter paringen legger hunnen 150 – 250 egg i grupper på 10-30 på eikestammer eller på undersiden av kvister. Larvene lever først selskapelig, etter hvert skiller de lag og lever enslige. Om larven blir forstyrret, bøyer den forkroppen og bakenden oppover, forkroppen bakover over rydden, og spriker med beina samtidig som den rister framkroppen. Denne overraskedne atferden kan være nok til å skremme rovdyr. I Sørøst-Europa kan larvene bli så tallrike at de gjør skade på eikeskog, men ikke i Norden. Larven er fullvokst i august, den blir da noe oljeaktig på huden, kryper ned fra treet og graver seg ned i bakken, der den lager en løs kokong og forvandler seg til en puppe. Denne overvintrer, noen ganger to ganger, før den klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Nord-Afrika, Sør- og Mellom-Europa, østover til Kaukasus. I Norge følger den grovt sett eikens utbredelse langs kysten nord til Bergen, og kan lokalt være ganske vanlig på steder med mye eikeskog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]