Olga Rozanova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Selvportett, 1911

Olga Vladimirovna Rozanova, (russisk: Ольга Владимировна Розанова; født 21. junijul./ 3. juli 1886greg. i Melenki, død 7. november 1918 i Moskva) var en russisk kunstmaler. Hun var en avantgarde-kunstner som knyttet seg til flere stilretninger i samtidskunsten, slik som suprematisme, ny-primitivisme og kubofuturisme.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Rozanova ble født i Melenki, en småby nær storbyen Vladimir. I 1904 tok hun til med en mangeårig læretid ved kunstskolen drevet av K. Bolsjakov og Konstantin Juon i Moskva. Samtidig studerte hun ved Stroganovs skole for anvendt kunst.

Smie, 1912

Fra 1911 var Rozanova en av de mest aktive medlemmene av Ungdomsforbundet (Sojuz Molodjozjij). Året etter begynte hun vennskap med futurist-poetene Velimir Khlebnikov og Aleksej Krusjenykh, sistnevnte hennes fremtidige ektemann.

Suprematisme[rediger | rediger kilde]

I 1916 ble Rozenova med i en gruppe av russiske avantgarde-kunstnere, Supremus, der futuristen Kazimir Malevitsj var den ledende. Ved den tiden hadde maleriene hennes utviklet seg videre fra påvirkningen av kubismen og den italienske futurismen. Bildene tok et fullstendig originalt byks over i ren abstrahering, der bildekomposisjonen er organisert av trykket på synet og med relasjonene mellom fargene.

I 1917-18 laget Rozanova en serie av ikke-fokuserte malerier som hun kalte tsv'etopis'. Hennes ikke-fokuserte komposisjon 1918, også kjent som Grønn strime er et forvarsel om det flate bildet, planet og de poetiske nyansene i fargene til enkelte abstrakt-ekspresjonister.

Olga Rozanova døde i Moskva i en difteri-epidemi, bare 32 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]