Olfert Fischer (1747–1829)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olfert Fischer
Født4. aug. 1747[1]Rediger på Wikidata
København
Død18. feb. 1829[1]Rediger på Wikidata (81 år)
København
BeskjeftigelseMarineoffiser Rediger på Wikidata
FarOlfert Fas Fischer
NasjonalitetDanmark
TroskapDanmark-Norge
Militær gradViseadmiral, viseadmiral
Deltok iRevolusjonskrigene, Angrepet på Københavns red, Napoleonskrigene

Olfert Fischer, dansk sjøoffiser og admiral. Fra Danmarks Riges Historie vol. 5 av Edvard Holm

Johan Olfert Fischer (født 4. august 1747, død 18. februar 1829) var en dansk sjøoffiser og admiral, kjent for å ha kommando over de dansk-norske sjøstridskreftene under angrepet på Københavns red den 2. april 1801.

Fischer var sønn av Olfert Fischer (1700–1761) og ble kadett i 1763. Han reddet besetningen på sitt linjeskip «Oldenborg» i 1799, i en storm ved Kappstaden ved å strandsette det, hvorved skipet nok ble tapt, men besetningen reddet.

Fischer hadde den øverste kommandoen over de dansk-norske sjøstyrkene i forsvaret av København i 1801, under det som i Danmark kalles «Slaget på Reden». Under disse kampene ble han såret av en tresplint i hodet. Mange år senere fikk han en posisjon som en av Danmarks største sjøhelter for sin angivelige innsats, og det ble hevdet at han til tross for at han var såret hadde vært en ualminnelig dyktig anfører for de dansk-norske styrkene under de vanskelige forholdene. I årene like etter Slaget på Reden fikk han imidlertid år kun mindre oppgaver. Etter 62 års tjeneste i flåten ble han utnevnt til viseadmiral i 1825.

Hans karriere og en pinlig rettssak mot ham er gjennomgått av museumsinspektør og forsker Jakob Seerup i boken Danske største søhelte (2010). Gjennomgangen førte til at synet på Olfert Fischer ble endret; Seerup påpekte blant annet at samtiden neppe hadde ansett som en helt etter slaget i 1801, og at da en engelsk delegasjon ble sendt ut av Englands øverstkommanderende Lord Nelson for å forhandle med Danmark-Norge, henvendte delegasjonen seg ikke til Fischer, som var Lord Nelsons likemann. Delegasjonen tok i stedet kontakt med den danske kronprinsen, og Jakob Seerup fremholder at dette var en desavouering av Fischers autoritet.[2]

Fischer ligger begravet ved Reformert kirke i København.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Olfert_Fischer[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Søhelten Olfert Fischer var sexforbryder». videnskab.dk (dansk). 14. januar 2010. Besøkt 13. januar 2023. «»Der var ikke specielt mange, der syntes, han var en helt i dagene efter slaget. Han havde tidligt under slaget fået en hjernerystelse, og det er tvivlsomt, hvor meget han derfor har kunnet lede noget som helst,« siger Jakob Seerup. | Og da Lord Nelson sendte sine delegerede af sted for at forhandle fred, henvendte de sig ikke til Nelsons rangmæssige modstykke Olfert Fischer men til den danske kronprins. Det viser, hvor lidt betydning Olfert Fischer havde under begivenhederne, siger forskeren.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • E. Briand de Crèvecoeur, Olfert Fischer – Københavns modige Forsvarer, Hirschsprung, 1944.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]