Ole F. Bergan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole F. Bergan
Født30. okt. 1876Rediger på Wikidata
Død21. juni 1956Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseOppfinner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Flyfoto over Tønsberg 1953 med området der kjøpesenteret Farmandsstredet ligger i dag. Bygningen midt i bildet er Bergans Auto, bilforretning og -verksted som Ole F. Bergan etablerte på 1920-tallet. Bergans Auto A/S var i familiens eie gjennom tre generasjoner.[1][2] Virksomheten har fortsatt under navnet City Bil på Kilen.
Bergans fritid AS utvikler og produserer ryggsekker, telt, soveposer, kanoer, tur-utstyr og teknisk bekledning. Bedriften ble grunnlagt på Ole F. Bergans ryggsekk fra 1908.

Ole Ferdinand Bergan (født 30. oktober 1876 i Våle, død 21. juni 1956 i Tønsberg) var en norsk forretningsmann og oppfinner. Han var blant pionerene innen biltrafikk og bilomsetning i Vestfold, men er i dag best kjent som oppfinneren av den moderne ryggsekken med meis, «Bergans meis».[1]

«Bergans meis»[rediger | rediger kilde]

Varebil med reklame blant annet for «Bergans Meis og Rygsæk»: «over 100,000 i bruk i Norge, indført i Den norske arme, Guldmedalje: Kristiania 1914». Foto fra Oslo i 1910- eller 1920-åra.

Det var under en jakttur i Skrimfjella i 1908 at ideen ble unnfanget. Bergan bøyde en briskekvist og formet den etter ryggen for å gi skikkelig passform. I ettertid videreutviklet han meisen og skiftet brisken med lette stålrør og remmer. Ole F. Bergan (sykkelreparatør/fabrikant i Tønsberg) gjorde en rekke oppfinnelser og tok ut 45 patenter. Blant de som kan nevnes er den første step in/step out skibinding, elektrisk harpun til hvalfangst, tømmerslede med brems og en ventilløs forbrenningsmotor.

Christiania-grossereren Sverre Young så potensialet i Ole F. Bergans oppfinnelse. Etter et par års samarbeid med Ole kjøpte han patentet for kr. 1 500. Young gjorde like etterpå en stor handel med den tsjekkoslovakiske hær og dro ens ærend til Tønsberg for å dele utbyttet. Ole F. Bergan avslo med ordene: En handel er en handel.

Ole Ferdinand Bergans oppfinnelse la grunnlaget for Bergans Meis og Ryggsæk, senere Bergans Fritid AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]