Olav Reidar Letrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olav Reidar Letrud
Født2. juli 1922Rediger på Wikidata
Død28. apr. 1991Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Olav Reidar Letrud (født 2. juli 1922, død 28. april 1991) var en norsk kunstmaler.

Han kom til på småbruket Myren i Kvam i Nord-Fron. Som 2-3 åring flyttet hans foreldre til Buflåten i Sel, hvor han vokste opp sammen med sine etterhvert 7 søsken. Han var svært tidlig interessert i tegning og maling. Som unggutt laget han også mange dekorasjoner av greiner og trerøtter som han omformet til menneske- og dyrelignende figurer.

Malingen tok han til med for fullt da han kom til Olden i Stryn i Nordfjord, og traff den hollandske maleren Jap Doijeward. Der bodde han i 20 somre hos fru Singer på Dalheim, enken etter den amerikanske kunstmaler William Henry Singer jr.. Senere reiste Reidar til Amerika og studerte videre der. Han portretterte blant andre løperen Jesse Owens, før han fikk i oppdrag å male Kong Olav for den norske klubb i Chicago.

Tilbake i hjemlandet både malte og tegnet (oljestift) Reidar Letrud såvel stilleben som portretter og naturmotiver. I senere år bosatte han seg på tettstedet Tretten i Gudbrandsdalen, og der brukte han mye av sin tid til å handle med antikviteter. Han ble gift med Gunhild Følling og fikk datteren Kristin som flyttet til Italia og giftet seg der. Reidar som han gjerne kaltes, døde brått våren 1991, bare 68 år gammel.