Olaf K. Bjerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olaf K. Bjerke
Født6. oktober 1863[1]
Voss[1]
Død25. november 1931[2] (68 år)
Beskjeftigelse Filmfotograf, filmprodusent
Nasjonalitet Norge

Olaf Knutsen Bjerke (født 6. oktober 1863Voss, død 25. november 1931 i Oslo) var en norsk film-pionér.

Olaf K. Bjerke var en instrumentmaker fra Voss som på slutten av 1890-årene hadde hjulpet noen som viste film i Oslo med å løse noen tekniske problemer. Dette fikk ham interessert i film, og han startet å reise rundt i landet med ambulerende kino. I 1905 startet han fast kinodrift i Torggata 17b (Regulator kino). denne gikk ikke godt, og ble flyttet til Tordenskjoldsgate der den ble omdøpt til La Ferme. Bjerke åpnet senere Cordial kino i et brakkebygg. Han drev Cordial kino frem til brakka hvor den holdt til brant i 1918.

Bjerke var også en pionér innen lydfilm, og prøvde tidlig å få en fonograf til å gå synkront med filmprojektoren, men da dette viste seg å være svært vanskelig ga han opp disse forsøkene, og gikk tilbake til stumfilm.

I tillegg til kinodriften drev Bjerke med filmutleie og -produksjon i sitt eget selskap Cordial Filmcompagni. Bjerke var en av de mange som filmet kroningen i Trondheim i 1906, og han produserte en rekke korte fiksjonsfilmer. Hans lengste fiksjonsfilm var Anny – en gatepiges roman, som han selv også fotograferte.

Etter kinobrannen på Cordial i 1918 reiste Bjerke hjem til Voss, hvor han drev som drosjesjåfør, men også filmet lokale begivenheter.

På sine eldre dager dro Bjerke nok en gang til hovedstaden, hvor han bodde til han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Den store illusjonen – Filmbyråenes historie, Norske Filmbyråers Forening 1997, Ole H. P. Disen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]