Ola Thommessen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Olaf Anton Thommessen)
Hopp til navigering Hopp til søk
For informasjon om den nålevende Venstre-politikeren, se Olaf Henning Thommessen. For komponisten, se Olav Anton Thommessen.
Ola Thommessen
Ola Thommessen.jpg
Født23. september 1851Rediger på Wikidata
BorreRediger på Wikidata
Død10. februar 1942Rediger på Wikidata (90 år)
OsloRediger på Wikidata
Barn Rolf ThommessenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, redaktør, journalistRediger på Wikidata
Parti Venstre, Frisinnede VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norsk KvinnesaksforeningRediger på Wikidata
Karikatur av Andreas Bloch i «Korsaren» fra 1905. Stortingspresident Berner beskytter Amandus Schibsted i Aftenposten og Nils Vogt i Morgenbladet mot Olaf Thommessen fra Verdens gang.

Olaf Anton Thommessen (også Olav eller Ola) (født 23. september 1851 i Borre, død 10. februar 1942 i Oslo) var en norsk journalist og politiker. Han ble utdannet cand. jur. i 1877 og ble ansatt i avisen Verdens Gang i 1876. Fra 1878 til 1910 var han også redaktør i avisen, og gjorde den til det mest innflytelsesrike dagblad for venstresiden i Norge. Gjennom sine sterkt politiske og polemiske lederartikler var han for en tid den mest innflytelsesrike personlighet i norsk presse.

Han var aktiv under sprengningen av partiet Venstre i 1880-årene, hvor han var en av førerne for fraksjonen «det rene Venstre». Han knyttet senere sterke forbindelser til Christian Michelsen og ble en av lederne for partiet Frisinnede Venstre som ble dannet i 1909. Thommessen var medstifter av Norsk Kvinnesaksforening i 1884.[1]

Etter en konflikt med den økonomiske ledelsen i Verdens Gang forlot han redaksjonen og startet bladet Tidens Tegn, hvor han var redaktør og utgiver frem til sønnen Rolf Thommessen overtok i 1917.

En lite flatterende karikatur av Thommessen er hovedperson i Knut Hamsuns roman Redaktør Lynge fra 1893.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]