Olabukserevolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et motstandsmøte etter presidentvalget. på oktoberplassent 21. mars 2006.

Olabukserevolusjonen (belarusisk: Джынсавая рэвалюцыя, translitterasjon: Džynsavaja revalucyja, russisk: Джинсовая революция) var et begrep som ble brukt i Belarus’ for å beskrive protestene etter det belarusiske presidentvalget i 2006.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Olabukserevolusjonen var også kalt kornblomstrevolusjonen (russisk:васильковая революция, i russiske media) og Dongerirevolusjon, i referanse til blåfargen, og som en parallell til de andre fargerevolusjonene. Olebukserevolusjonen gjorde ikke radikale endringer i belarusisk politikk og samfunn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet "Olebukserevolusjonen" oppsto etter at en offentlig demonstrasjon den 16. september 2005 mot politikken til Alexander Lukasjenko. Den 16. september 1999 hadde den populære belarusiske opposisjonesleder Viktor Gonchar forsvunnet; Europarådet mistenkte at den daværende leder av det belarusiske SOBR, Dmitri Pavlichenko, hadde forbindelser med Gonchars forsvinning.[1] Det belarusiske politiet beslagla det hvit-røde-hvite flagg brukt av opposisjonen (og forbudt i staten), og en aktivist fra ungdomsbevegelsen Zubr, Mikita Sasim

Det hvit-røde-hvite flagget. Flagget symboliserte fra 1918 til 1919 av uavhengighet fra Russland, og uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991 til 1995, og ble brukt av demonstrantene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pourgourides, Christos. «Disappeared persons in Belarus». Council of Europe. Arkivert fra originalen 21. februar 2009. Besøkt 18. september 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]