Ola Hansson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ola Hansson.

Ola Hansson (født 12. november 1860 i Hönsinge, død 26. september 1925 i Buyukdere ved Bosporos i Tyrkia) var en svensk dikter, forfatter, journalist og kritiker.

Ola Hansson ble født som yngste sønn i en velberget bondefamilie i Hönsinge. Alt som gymnasiast begynte han å skrive i avisen Nya Skåne. I 1881 begynte han å studere ved Lunds universitet, og tok eksamen i 1882. I 1884 debuterte han med diktsamlingen Dikter og knyttet litterære kontakter med blant andre Herman Bang i Danmark og Axel Lundegård og Victoria Benedictsson i Stockholm. En tid forsøkte han seg som skribent i Stockholm, blant annet, i Aftonbladet, men i 1886 var han tilbake i Skåne. Han foretok også en reise til Sveits, Italia og Tyskland.

I 1887 utkom Hanssons Sensitiva amorosa, som vakte skandale i tidens presse. Han giftet seg i med Laura Marholm i 1889 og dro utenlands i 1890. Han ble en populær forfatter i Tyskland, og tilbragte resten av livet i forskjellige land i Europa.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)