Hopp til innhold

Oktobass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oktobass
En «liten» oktobass på ca. 3½ m. De største oktobassene måler over 4 m.
FamilieStrengeinstrument
Oppfinner(e)Jean-Baptiste Vuillaume
UtviklaCa. 1850
Spilleregister
Oktobassens register
Oktobassens register
Beslektede instrumenter
Kontrabass

Oktobass er et strykeinstrument, i slekt med kontrabassen, men omtrent dobbelt så stor – fra snaut 3½ til over 4 m. Musikere med normal høyde må stå på en gardintrapp eller annen forhøyning for å spille på instrumentet. Oktobassen har tre strenger. Den betjenes med bue og pedaler.

Oktobassisten Nicola Moneta fra Milano.

Den første oktobassen ble bygget ca. 1850 i Paris av den franske instrumentmaker Jean-Baptiste Vuillaume (1798–1875). Den slo imidlertid ikke gjennom, og visstnok finnes bare syv eksemplarer. Oktobassen er kjent innen bluegrassmiljøene[1], men har heller ikke her – ikke engang i de mer eksperimentelle formene for bluegrass – klart å erstatte den vanlige kontrabassen. Det samme er tilfelle i symfoniorkestrene. I Norge har Guro Skumsnes Moe anskaffet en oktobass for støyrock og improvisasjon.[2]

Oktobassens strenger er normalt stemt C, G, C. Den laveste C-strengen har en frekvens på 16.25 Hz (C0, en oktav under laveste C på et piano, og to oktaver under laveste C på en cello[3]). Dette er faktisk infralyd og er helt på grensen av det hørbare for mennesker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata