Oksygenbar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En oksygenbar er en bedrift som selger oksygen, gjerne med ulike smaker som vedkommende kan puste inn via en oksygenslange i nesen og det kommer fra ulike fargede tanker. Vanlig luft innerholder 21% oksygen, men oskygenbarer selger derimot luft som inneholder omtrent 90% oksygen.[1] Effekter som kan oppstå ved slik bruk er at folk føler seg mer energiske og opplagte. For noen individer lindrer det stress og får dem til å føle seg roligere.[2] Mange mener at det kurerer hodepine, migrene og bakrus i tillegg.[2] Oksygenbarindustrien fungerer ganske likt som andre servicer. En kan betale salonger for å få bruke en oksygenbar og får en opplevelse, nesten som på spa eller å kjøpe oksygenbar hjem.

Vedkommende som bruker oksygenbar kan velge hvilken smak hen vil ha på oksygenet sitt. Aromaene eller smaken kan for eksempel være peppermynte, eukalyptus, comomille eller vanilje. Noen ganger blir det brukt aromaolje, andre ganger matpartikler i oksygenet.[2][3] Hvilken praksis som blir brukt varierer. Las Vegas, California, New York, Tokyo og Beijing er noen steder som driver med oksygenbarer.[4] Oksygenbar er mest for nye opplevelser og må ikke forveksles med oksygenet som blir brukt på sykehus.

Oksygenbarer i Norge[rediger | rediger kilde]

De norske gründerene Andrè Jåtog og Aleksander Herresthal opprettet den første oksygenbaren i Norge i 2002, men har ikke oppfunnet selveste oppfinnelsen. Oksygenbaren deres heter «Pust».[4] I 2005 ble Skandinavias første oksygenbar i Oslo åpnet.[2] Erik Aarebrot opprettet en oksygenbar i BergenDanmarksplass, men lovet ingenting om at oksygenbaren ville bli pernament.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «FAQ: What's An Oxygen Bar?». Greatist. Besøkt 4. april 2016. 
  2. ^ a b c d «Oksygenbar i Oslo». www.alternativ.no. Arkivert fra originalen 3. mai 2012. Besøkt 4. april 2016. 
  3. ^ «Oxygen Bars Benefits: Is a Breath of Fresh Air Worth It??». Mama's Health.com (engelsk). Arkivert fra originalen 17. august 2009. Besøkt 4. april 2016. 
  4. ^ a b Holmene, Guro. «Oksygen-påfyll til lunsj». Nettavisen. Besøkt 4. april 2016. 
  5. ^ NRK. «– Dette er Norges første oksygenbar». NRK. Besøkt 4. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]