Hopp til innhold

Okeechobeesjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Okeechobeesjøen
(en) - Lake Okeechobee
LandUSA
DelstatFloridas flagg Florida
FylkeGlades, Okeechobee, Martin, Palm Beach, Hendry
TypeFerskvann
Areal 1 419 km²[1]
Høyde 3 moh.[1]
Lengde 58 km
Bredde 47 km
Dybdem (maks)[1]
m (snitt)[1]
Volumkm³ [1]
Nedbørfelt 14 062 km²[1]
TilløpKissimmee River, Fisheating Creek, Taylor Creek
UtløpEverglades, Caloosahatchee River, St. Lucie River
Posisjon
Kart
Okeechobeesjøen
26°56′00″N 80°48′00″V

Okeechobeesjøen (engelsk: Lake Okeechobee; lokalt også kalt The Lake, Florida's Inland Lake eller The Big O) er den største innsjøen i Florida. Det er den syvende største ferskvannsjøen i USA, og den nest største ferskvannsjøen (etter Michigansjøen) som ligger helt innenfor grensene til det kontinentale USA.[2]

Seminole-indianerne ga innsjøen navnet Okeechobee («stort vann»). Innsjøen er så stor at den motsatte bredden ikke kan ses fra vannkanten. På tross av størrelsen er innsjøen grunn, med en gjennomsnittlig dybde på bare 4 meter. Okechobeesjøen og våtmarkene rundt er del av et mye større våtmarksområde, The Greater Everglades, som strekker seg fra elva Kissimmee, gjennom Everglades, og til slutt ender i Floridabukta.

Okeechobeesjøen er et rikt habitat for fisk, vadefugler og annet dyreliv. Sjøen er en viktig ferskvannsressurs for Sør-Florida, både som drikkevannskilde og til vanning i jordbruket.[3] Sjøen blir også brukt til båtliv, sport og kommersielt fiske. Sjøens helse har blitt truet de siste tiårene av avrenning fra landbruket og menneskelig aktivitet ved sjøen, samt av skadelig høyt eller lavt vannivå og spredning av fremmede plantearter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Lake Okeechobee Lakepedia.com
  2. ^ Henkel, Heather S. «SOFIA Virtual Tour - Lake Okeechobee». sofia.usgs.gov. Arkivert fra originalen 7. august 2017. Besøkt 4. juni 2017. 
  3. ^ «Lake Okeechobee | Florida Everglades | Florida DEP». www.dep.state.fl.us. Besøkt 4. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]