Okapi viltreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Okapi viltreservat
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Okapi.bristol.600pix.jpg
Okapien har sitt hjem her
LandDen demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo
Innskrevet1996
Kriterium X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 718
Okapi viltreservat ligger i Den demokratiske republikken Kongo
Okapi viltreservat
Okapi viltreservat (Den demokratiske republikken Kongo)

Okapi viltreservat er et verdensarvområde i Ituriregnskogen, nordøst i Den demokratiske republikken Kongo. Reservatet omfatter 14 000 km², noe som utgjør 20% av skogens areal. Reservatet er hjemstedet til 1/3 av verdens bestand av okapi.

Reservatet ligger i Kongoelvens dalføre, og ligger mellom 500 og 1000 moh. Det meste av vegetasjonen i reservatet er uberørt tropisk regnskog. I tillegg til å være hjemsted for mellom 3900–6350 av verdens i alt 10 000–20 000 okapi, har parken også bestand av andre truede arter: afrikansk skogselefant, 13 ulike arter av menneskeaper, foruten vanngenett (Osbornictis piscivora) og vannmoskusdyr (Hyemoschus aquaticus) som begge er endemiske for dette området. Endemiske fuglearter er de to vever-artene Ploceus flavipes og Ploceus aureonucha.

De seminomadiske jeger- og sankerkulturene ebe og mbuti lever i Ituriskogen. Siden 1990 har ulike jordbrukende bantugrupper bosatt seg i området, og utgjør med sitt svedjebruk en fare for naturverdiene. Avskoging som følge av dette har sammen med gruvevirksomhet, jakt og generell politisk ustabilitet ført til at parken i 1997 ble oppført på listen over truede verdensarvsteder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]