Hopp til innhold

Okapi viltreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Okapi viltreservat
   UNESCOs verdensarv   
Okapien har sitt hjem her
LandDen demokratiske republikken Kongos flagg Den demokratiske republikken Kongo
Innskrevet1996
Kriterium X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 718
Okapi viltreservat ligger i Den demokratiske republikken Kongo
Okapi viltreservat
Okapi viltreservat (Den demokratiske republikken Kongo)

Okapi viltreservat er et verdensarvområde i Ituriregnskogen, nordøst i Den demokratiske republikken Kongo. Reservatet omfatter 14 000 km², noe som utgjør 20% av skogens areal. Reservatet er hjemstedet til 1/3 av verdens bestand av okapi.

Epuluelven

Reservatet ligger i Kongoelvens dalføre, og ligger mellom 500 og 1000 moh. Det meste av vegetasjonen i reservatet er uberørt tropisk regnskog. I tillegg til å være hjemsted for mellom 3900–6350 av verdens i alt 10 000–20 000 okapi, har parken også bestand av andre truede arter: afrikansk skogselefant, 13 ulike arter av menneskeaper, foruten vanngenett (Osbornictis piscivora) og vannmoskusdyr (Hyemoschus aquaticus) som begge er endemiske for dette området. Endemiske fuglearter er de to vever-artene Ploceus flavipes og Ploceus aureonucha.

De seminomadiske jeger- og sankerkulturene ebe og mbuti lever i Ituriskogen. Siden 1990 har ulike jordbrukende bantugrupper bosatt seg i området, og utgjør med sitt svedjebruk en fare for naturverdiene. Avskoging som følge av dette har sammen med gruvevirksomhet, jakt og generell politisk ustabilitet ført til at parken i 1997 ble oppført på listen over truede verdensarvsteder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]