Officine Panerai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Officine Panerai
Logo-officine-panerai.gif
Org.formsocietà a responsabilità limitata
Etablert1860
HovedkontorMilano
LandItalia
Nettstedhttp://www.panerai.com

Officine Panerai er en italiensk klokkeprodusent grunnlagt i 1860 i Firenze, av Giovanni Panerai (1825–1897). Klokkeprodusenten er idag først og fremst kjent for sine dykkerinspirerte armbåndsur – da særlig Luminor-modellene med den karakteristiske patenterte kronelåsen.

Officine Panerai er idag lokalisert i Sveits, i regionen Neuchâtel – en region med lange tradisjoner innen urmakeryrket. Selskapet eies av Compagnie Financière Richemont SA, et sveitsisk konsern med fokus på luksusvarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Officine Panerai ble grunnlagt i 1860 av Giovanni Panerai. Selskapet produserer instrumenter til marine formål. Mot 1900-tallet overtar hans barnebarn Guido Panerai (1873–1934) familiebedriften, og videreutvikler selskapet. Han fokuserer særlig på høy presisjon i sine instrumenter, noe selskapet blir belønnet for i form av å bli valgt til offisiell leverandør av dykkerinstrumenter til den kongelige italienske marinen, Regia Marina.

Selskapets dykkerur, Luminor og Radiomir, ble brukt av italienske dykkere under den andre verdenskrig. Fra 1938 produserte selskapet utelukkende dykkerinstrumenter og dykkerur for den italienske marinen, frem til 1993 hvor selskapet besluttet å avslutte samarbeidet med marinen, og gå inn i det sivile markedet.

Kommersialisering[rediger | rediger kilde]

Frem til 1995 var Panerai et relativt ukjent merke i klokkeverdenen. Dette endret seg i 1995, da skuespilleren Sylvester Stallone kjøpte et Panerai-ur i Roma i forbindelse med innspillingen av filmen Daylight – noe som førte til at klokkenprodusenten ble bedre kjent.[1]

I 1997 ble Officine Panerai kjøpt av den sveitsiske Richemont-gruppen.

Panerais klokker produseres ofte i begrenset opplag, og lange ventelister for populære modeller er ikke uvanlig.[2]


Tidslinje for selskapets utvikling[rediger | rediger kilde]

1860: Giovanni Panerai åpner sin første klokkebutikk i Firenze, og han oppretter innen kort tid kontakt med de eldste og mest prestisjefulle sveitsiske klokkeprodusentene.

1864-70: I løpet av denne perioden blir selskapet Guido Panerai & Figlio grunnlagt i Firenze. Selskapet utvikler seg til å kunne levere mekanisk utstyr av svært høy kvalitet, og velges som offisiell leverandør til den italienske marinen. Dette selskapet utvikler seg til å bli dagens Officine Panerai.

1900: Selskapet etablerer seg ikke bare som klokkeforhandler, men også som leverandør av reservedeler, og verktøy til finmekanikk – samt som klokkereparatør. Det blir også Firenzes første urmakerskole.

1913: Selskapet utvikler en vid linje av presisjonsinstrumenter for den italienske marinen. Det spesielle ved disse instrumentene, er at de kan brukes selv i totalt mørke ved hjelp av det patenterte stoffet Radiomir, senere patentert av Guido Panerai i 1915.

1935: Officine Panerai utvider samarbeidet sitt med den italienske marinen, og leverer stoppeklokker spesielt utviklet for militære formål.

1938: Den første militære dykkerklokken i historien blir laget – Panerai Radiomir, som benytter seg av et Rolex urverk.

1940-årene: Panerai produserer sitt første Luminor-ur. Urverket introduserer den tidligere omtalte patenterte kronelåsen.

1943: Utviklingen av Panerais Mare Nostrum-kronograf. Uret er tiltenkt offiserer, men modellen forblir på prototypestadiet.

1956: Panerai utvikler og leverer en spesiell utgave av Radiomir for den egyptiske marinen. Urene skiller seg ut ved å ha roterende bezel.

1980: Panerai utvikler en prototype for et dykkerur i titan, som skal kunne håndtere trykk tilsvarende havdyp på 1000 meter.

1993: Selskapet lanserer et nummerert og begrenset opplag av klokker, som for første gang er tiltenkt et kommersielt market: Luminor, Luminor Marina, og Mare Nostrum.

1995: Etter forespørsel fra skuespilleren Sylvester Stallone produserer Panerai en svært begrenset serie av klokker, kalt Slytech. Klokkene har skuespillerens signatur inngravert på baksiden.

1997: Officine Panerai kjøpes opp av den sveitsiske Richemont-gruppen.

1998: Officine Panerai lanseres på det internasjonale markedet som en produsent av høykvalitets sportsur.

2001: Selskapets offisielle butikk åpnes i Firenze, i selskapets originale lokaler fra 1860.

2002: Manufacture Panerai – selskapets fabrikk – åpnes i Neuchâtel, Sveits i september. Samtidig åpner merkets andre butikk i Hongkong.

2003: Selskapet åpner sin tredje butikk i Portofino, Italia.

2004: Luminor Submersible 2500m vinner Sports Watch of the Year-prisen ved Grand Prix d'Horlogerie i Genève.

2005: Selskapet åpner butikker i Los Angeles, og Shanghai. Selskapets første urverk som er produsert i sin helhet av Officine Panerai ved fabrikken i Neuchâtel, lanseres. Urverket døpes P.2002.

2006: Panerai introduserer sin Manifattura Collection. Denne kolleksjonen benytter seg kun av urverk produsert i sin helhet av Panerai. De følger Panerais uttalte standarder; robusthet, høy teknisk kvalitet og et unikt, distinkt estetisk inntrykk.

2007: Nøyaktig ti år etter selskapets vellykkede verdenslansering, annonserer Panerai tre nye urverk produsert i sin helhet av selskapet selv.

[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ David Prince, "Monster Watches: How a movie muscleman spawned a trend that bulked up the wristwatch", Cigar Aficionado.
  2. ^ Watch Retailer Report, 2006
  3. ^ Panerai – Laboratorio Di Idee: Special Editions 1997-2007. Ten Years of Ideas. Booklet by Officine Panerai

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]