Odsal Stadium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odsal Stadium
Grunnlagt1933
LandStorbritannia
EierRugby Football League
BrukereBradford Bulls, Bradford Bulls
Kapasitet27 491
Åpnet1933
Kart
Odsal Stadium
53°45′54″N 1°45′25″V

Odsal Stadium er et rugby-stadion i Bradford i Nord-England. Banen er hjemmebane for rugbyklubben Bradford Bulls.

Odsal Stadium ble bygd på et område som tidligere hadde vært steinbrudd og søppelfylling. Rugbyklubben Bradford Northern (nå Bradford Bulls) skrev sommeren 1933 kontrakt med Bradford kommune (council) om leie av området. Klubben la gressbane og bygde tribuner, og banen ble åpnet 1. september 1934. I februar 1935 var også klubbhus og garderobeanlegg ferdig.

I dag er tilskuerkapasiteten på banen 25 500, men Odsal har vært en av Englands aller største baner for rugby og fotball. På en rugby-cupfinale-omkamp på Odsal i 1954 var det 102 569 tilskuere, og det var da verdensrekord for en rugbykamp. Dette tallet er fremdeles britisk rekord for rugby. I 1952 var Odsal arena for den første flomlyskampen av noe slag i Nord-England (en rugbykamp mellom Bradford Northern og New Zealand).

Banen har imidlertid blitt kritisert for at den er for stor og at den har for lite atmosfære og for dårlige fasiliteter. Bare en del av banen har tribune med tak, og været har hatt mye å si for stemninga blant publikum. Banen ligger i ei fordypning i terrenget, og det har vært problemer med blant annet tåke på banen. I desember 1948 måtte en rugbykamp mellom Storbritannia og Australia utsettes i en hel måned fordi tåka la seg på banen. Sola skinte på bakken rundt banen, men nede på gressmatta lå tåka tykk som graut. På 1950-tallet fant geologer ut at banen ligger i en dyp kanal som ble gravd ut under istida for 10 000 år siden. Det kan forklare at banen virker å ha sitt helt eget klima!

Odsal er mest kjent for rugby, men det har også vært drevet flere andre idretter på banen. Blant annet speedway, bilrace, basketball, bryting og sprangridning. Etter den katastrofale brannen der 56 tilskuere mistet livet på fotballklubben Bradford Citys bane Valley Parade i 1985, spilte City på Odsal i en periode mens Valley Parade ble gjenoppbygd. I 2001 flyttet så Bradford Bulls midlertidig til Valley Parade mens Odsal ble modernisert. Rugbyklubben var tilbake på Odsal igjen i mars 2003.

Det har eksistert tanker om at Bradford Bulls og Bradford City burde spille permanent på samme bane. Odsals mangler er nevnt her, og etter brannen på Valley Parade var det en viss stemning i Bradford kommune (som fremdeles eier Odsal) for at fotballklubben burde flytte permanent til Odsal og dele bane med rugbyklubben. Men tilhengerne til City ønsket ikke dette, og Valley Parade ble bygd opp igjen. Nå er også Odsal modernisert, og ingenting tyder på at de to klubbene kommer til å dele bane igjen med det første.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]