Odontoceridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odontoceridae
Odontoceridae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Odontoceridae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vårfluer
Antall arter: 115, 3 i Europa, 1 i Norge
Habitat: i og ved ferskvann.
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Afrika
Delgrupper:

Odontoceridae er en gruppe (familie) av insekter som hører til ordenen vårfluer (Trichoptera). Larvene lever i ferskvann. De voksne lever ikke langt fra vannet de vokser opp i.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, mørke vårfluer med temmelig smale vinger som er tett kledt med fine hår. Antennene er omtrent så lange som resten av kroppen. Mellombeina har to sporer, bakbeina fire. Larvene er temmelig kraftige, ofte grønne på farge. Hode og pronotum er svarte og kraftig sklerotiserte (harde). De lager et svært solid, sylindrisk larvehus av sandkorn holdt sammen med silke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i elver og bekker med sand- eller grusbunn, som de graver i. De er altetende, men eter mest dødt organisk materiale, og er aktive om natten. De samler seg i tette samlinger under steiner før de forvandler seg til pupper, og har synkroniserte masseklekkinger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Odontoceridae forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Afrika, men de fleste artene lever i tropene. I Norge er arten Odontocerum albicorne funnet nær Lyngdal i Vest-Agder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]