Odontobutidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odontobutidae
Odontobutis obscura
Odontobutis obscura
Vitenskapelig(e)
navn
:
Odontobutidae
Hoese & Gill, 1993
Norsk(e) navn:
Hører til: kutlingfisker,
piggfinnefisker,
egentlige beinfisker
Antall arter: 21
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Øst-Asia
Delgrupper:

Odontobutidae er en gruppe kutlingfisker. De er små fisker som blir 3–20 cm lange. Sidelinje mangler, og brystfinnene er aldri vokst sammen til å danne en sugeskive. Halefinnen er avrundet. De fleste har en kraftig kropp og lever nært bunnen, men det er også noen få frittsvømmende arter med kropp som sammentrykt fra sidene.

De lever i ferskvann i det nordøstlige Thailand, nordlige Vietnam, Laos, Kina, Korea, Japan og Russlands fjerne østen. Perccottus glenii har med menneskelig hjelp spredt seg til Øst-Europa og deler av Sibir, og Micropercops cinctus er forvillet i Sentral-Asia.

Disse fiskene ble tidligere regnet som en del av familien Eleotridae (sovekutlinger), men er nå plassert i en egen familie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aksiha Iwata (2012). «Systematics of Odontobutidae». I Robert Patzner, James L. Van Tassell, Marcelo Kovačić og B.G. Kapoor. The Biology of Gobies. CRC Press. s. 61–78. ISBN 978-1-4398-6233-9. 
  • Tim M. Berra (2007). «Odontobutidae». Freshwater Fish Distribution (PDF) (2 utg.). The University of Chicago Press. s. 460–461. ISBN 978-0-226-04442-2. Arkivert fra originalen (PDF) 27. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]