Hopp til innhold

Odeon (plateselskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Odeon (platemerke)»)

Odeon var navnet på et tysk plateselskap. Det ble grunnlagt i 1903 av Max Strauss og Heinrich Zunz som en del av deres selskap International Talking Machine Company. Selskapet fikk navn etter det berømte teatret i Paris hvis kuppel vises på etiketten.

I 1904 var Odeon det første plateselskapet som gav ut dobbeltsidige grammofonplater.

I 1911 ble selskapet kjøpt av Carl Lindström, som eide flere andre plateselskap i Tyskland, og ble en del av hans Carl Lindström AG. Lindströms selskap ble kjøpt av Columbia Grammophone Company i 1926 som igjen ble slått sammen med Electrola, HMV og andre til EMI i 1931. Odeon ble dermed en del av dette selskapet.

Odeon var et av de ledende tyske platemerkene i epoken for 78-plater. Det ble eksportert til et stort antall land både i og utenfor Europa.

I 1920-årene førte Odeons nære samarbeid med plateselskapene Okeh og Columbia til at mange innspillinger fra USA, blant annet av jazz, ble utgitt av Odeon i Europa. Spesielt kan nevnes «Odeon-Swing-Music-Series» som selskapet gav ut under Hitlers regime. Jazz og swing ble betraktet som «entartete Musik» i det tredje rike, og platene ble kun produsert for eksport.

Odeon i Norge[rediger | rediger kilde]

Odeon ble etablert i Norge cirka 1912. Ernst Rolf samt Stordahl og Engedahl gjorde flere innspillinger for Odeon.

De norske agenturene var Skandinavisk Odeon A/S, Storgaten 26, Kristiania, Nerlien A/S (til 1948) og Iversen & Frogh A/S (1948–1968).[1]

I 1969 overtok EMI Norsk A/S ansvaret for den norske Odeon-etiketten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vanberg, Vidar: Norsk grammofonplatehistorie I. Odeon 1912-1927 82-990876-2-7