Odacantha melanura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odacantha melanura
Nomenklatur
Odacantha melanura[1]
Linnaeus, 1767
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektOdacantha
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Odacantha melanura er en av billene i delgruppen (underfamilien) Lebiinae i familiegruppen løpebiller.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Odacantha melanura finnes i Europa, østover i Asia til Russland. I Norge ble arten påvist i ArekilenHvaler først på 1900-tallet. Den ble gjenfunnet i Skipstadkilen på Hvaler i 2018 og ved Skinnerflo i 2019. Arten synes å ha ekspandert i Sør-Sverige de senere år, som en følge av klimaendring og/eller eutrofiering og dermed økning i takrørbestanden. Mye tyder på at arten forsvant fra Norge en gang på 1900-tallet, men at den nå har innvandret på nytt og at Artsdatabanken pr. i dag ikke har rukket å kartlegge den godt nok etter gjenkomsten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Odacantha melanura er mellom 6,5-7,5 millimeter lang. Halsskjoldet (ponotum) er smalere enn hodet. Den er mørk grønn, metallisk, mens dekkvingene er røde. Dekkvingene er kortere enn bakkroppen og har en stor svart eller mørk flekk bakerst ved spissen. Antennens fjerde ledd med fine korte hår og en lang børste/børster i spissen. (Krever forstørrelse for å se).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Odacantha melanura er knyttet til takrørsump langs eutrofe sjøer og dammer hvor den er rovdyr på spretthaler. Den finnes ofte i vegetasjonen i nærheten av strender med leire. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

I kystnære områder av Østfold er det tett med takrørhabitater, og de nye funnene indikerer at arten har god spredningsevne og neppe er fragmentert. Det er trolig mer egnet habitat i dag enn for 100 år siden, men siden en stor andel takrørlokalitetenes strandsone ligger i pressområder mht. både landbruk og utbyggingsinteresser, gjør at det forventes en sakte og gradvis reduksjon i antall egnede lokaliteter. Det kjente forekomstarealet basert på 2 lokaliteter blir 8 km², men på grunn av potensielle takrørarealer i Østfold, antas forekomstarealet å kunne være inntil 10 lokaliteter, dvs. 80 km². Beregnet forekomstareal blir da 30 km², og med pågående reduksjon av habitatets kvalitet/areal får arten NT. Artsdatabankens konklusjon: O. melanura har i nyere tid økt sin forekomst i Norge, men vurderes til NT fordi selve strandsonen av takrørlokalitetene vurderes å være under press fra landbruk og utbygging.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. februar 2022. Besøkt 12. februar 2022. 
  2. ^ a b Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Odacantha melanura som RE→NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]