Octopus’s Garden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Octopus's Garden»
Sovjetisk vinylsingel med sangen
Sang med The Beatles
AlbumAbbey Road
Utgitt26. september 1969
InnspiltAbbey Road Studios
26. og 29. april 1969
17. og 18. juli 1969
Sjangerpop, rock
Lengde2:51
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)Ringo Starr
Låtskriver(e)Richard Starkey
Produsent(er)George Martin

«Octopus's Garden» er en sang skrevet av Ringo Starr med noe hjelp fra George Harrison, selv om den kun er kreditert til Starr under hans virkelige navn Richard Starkey. Den ble utgitt på The Beatles' album fra 1969 Abbey Road.

Det har blitt påstått at sangen er psykedelisk og at den viser til LSD, noe som er blitt sagt om flere sanger fra The Beatles. Ideen til sangen fikk Starr da han var på en båttur sammen med familien til Sardinia i 1968. Båtens kaptein tilbød «octopus», altså blekksprut, til lunsj, men Starr avslo. Kapteinen begynte da å fortelle ham alt han visste om blekkspruter, og om hvordan de svømte under vannet og lette etter blanke gjenstander og steiner for å bygge sine hager. Med denne informasjonen hadde Starr et tema for en sang:

I'd like to be under the sea
In an octopus's garden in the shade
He'd let us in, knows where we've been
In his octopus's garden in the shade

Sangens sjarm ligger i den enkelhet og dens tematisk barnslighet i å kunne trekke seg tilbake fra en skummel verden til en plass i skyggen hvor det er varmt og trygt. Naiv er i denne sammenhengen ikke negativt. At sangen samtidig passer for barn, akkurat som to andre Beatles-sanger som «Yellow Submarine» (forøvrig også sunget av Ringo Starr) og «Rocky Raccoon» understreker 60-tallets interessesfære.

George Harrison hjalp Ringo Starr å skrive sangen under innspillingen av Let It Be. I filmen av samme navn kan man se de blir filmet mens de jobber med akkurat denne sangen. Harrison skrev akkordsekvensen og undervannslydene lagde Starr ved å blåse bobler i et vannglass.

Ringo Starr skrev kun to Beatles-sanger, den andre var «Don't Pass Me By» som ble utgitt på The Beatles (White Album).

Personell[rediger | rediger kilde]

- Ringo Starr: Vokal, trommer, piano

- Paul McCartney: Bass, piano, kor, lydeffekter

- George Harrison: El.gitar (lead), kor, lydeffekter

- John Lennon: El.gitar (rytme)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]