October Sky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
October Sky
Generell informasjon
SjangerBiografisk drama
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 19. februar 1999
Lengde108 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJoe Johnston
ManusforfatterLewis Colick
Homer Hickam (bok)
ProdusentLarry J. Franco
Charles Gordon
Marc Sternberg
KomponistMark Isham
SjeffotografFred Murphy
KlipperRobert Dalva
Foran kamera
MedvirkendeJake Gyllenhaal
Chris Cooper
Laura Dern
Annen informasjon
FilmselskapUniversal Studios
Budsjett$25 000 000
Totalomsetning$34 675 800,50
Eksterne lenker

October Sky er en amerikansk biografisk dramafilm fra 1999 regissert av Joe Johnston. Filmen er basert på den sanne historien om tenåringen Homer Hickam som ble så inspirert av Sputnik-oppskytningen i 1957 at han sammen med noen klassevenner ville forsøke å lage sin egen rakett. Hans bestrebelser endte med at han som voksen ble forsker i NASA. Filmen bygger på Hickams selvbiografiske bestselger Rocket Boys, fra 1998.[1] Hovedrollen som Homer Hickam spilles av Jake Gyllenhaal, mens andre ledende roller spilles av Chris Cooper og Laura Dern.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på den sanne historien om unggutten Homer Hickam i den lille amerikanske gruvebyen Coalwood i Vest-Virginia. Han blir rakettfrelst når han ser den russiske satellitten «Sputnik» fare over stjernehimmelen i 1957. Han begynner å eksperimentere med raketter med sine tre venner, mot sin fars vilje. Han er gruvesjef og ser ingen fremtid i sønnens rakettinteresse. Mens alle andre gutter i byen har utsikter til gruvegangene langt under bakken sikter Homer mot stjernene. Etter mange bestrebelser og krangler klarer han omsider å få farens tillit og støtte til å forfølge sin store lidenskap.

En sann historie om «håp, besluttsomhet, frigjøring og triumf».

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble meget godt mottatt av filmkritikerne. Den kjente filmkritikeren Roger Ebert gav den meget gode skussmål,[2] og på filmsiden Rotten Tomatoes har filmen fått hele 93%.[3]
Filmen fikk også gode skussmål fra Birger Vestmo i P3s Filmpolitiet i 2005. Han skrev som følger: «Jeg liker filmer som gir meg den gode følelsen. "October Sky" fra 1999 gjør nettopp dette. Det er en sentimental feelgood-film, noe som ikke gir særlig mye kredd i visse kretser, men jeg er en sentimental idiot og har ingen problemer med å si at dette er bra. "October Sky" har en inspirerende historie, gode skuespillere og en flink regissør i Joe Johnston. Han trykker på alle de rette knappene for å få meg i godt humør, samtidig som det glinser litt ekstra i øyekroken».[4]

Filmen spilte inn $34,6 millioner på amerikanske kinoer i 1999.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble i perioden 1999-2000 nominert til 11 forskjellige filmpriser og vant tre, inkludert Critics Choice Award for beste familiedrama.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «PAPERBACK BEST SELLERS: April 11, 1999». New York Times. 11. april 1999. Besøkt 30. november 2008. 
  2. ^ Ebert, Roger (19. februar 1999). «October Sky». RogerEbert.com. Besøkt 30. november 2008. 
  3. ^ «October Sky». Rotten Tomatoes. Besøkt 1. desember 2008. 
  4. ^ «October Sky (dvd)». NRK. 20. oktober 2005. Besøkt 30. november 2008. «Vestmo, Birger» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]