Obstler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Obstler

Obstler er et fargeløst brennevin som er framstilt ved destillasjon av en mesk av epler og/eller pærer. Også kirsebær og plommer kan inngå. Obstler er avleda av tysk Obst – «frukt» – og brukes fortrinnsvis i Tyskland. I Østerrike kalles brennevin framstilt på tilsvarende måte for trebern, i Sveits batzi og i USA applejack. Perry er en pærebrandy.

Frukten høstes godt moden for å få høyest mulig sukkerinnhold til gjæringa. Deretter blir den vaska for å unngå feilgjæring. Frukten blir knust i ei fruktpresse og tilsatt gjær. Syrer og enzymer tilsettes for å befordre gjæringsprosessen og dempe oppvekst av uønska mikroorganismer. Gjæringa foregår i lukka beholdere ved ca. 20 °C. Alt etter fruktslag og art varer gjæringa i to til tre uker.

Ved destillasjonen bringes en del av smaks- og aromastoffene i mesken sammen med alkoholen over i det ferdige produktet. Deretter følger en lagringsperiode på 4-8 måneder ved 10-15 °C i glass- eller stålbeholder. Under lagringa foregår en rekke kjemiske prosesser som mildner smaken av råsprit og utvikler smaks- og aromastoffene.

Etter avslutta lagring blir spriten filtrert og blanda ut til drikkestyrke, dvs. ca. 40%. Til uttynning brukes helst destillert vann, ettersom vanlig drikkevann kan inneholde salter og sporstoffer som kan føre til flokking som gjør produktet uklart.