Obersalzberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kellsteinhaus ligger 1834 moh og ble bygget som 50-årspresang til Hitler

Obersalzberg er en fjellskråning nær Berchtesgaden i Bayern, Tyskland. Området er mest kjent for Adolf Hitlers feriested og embetsbolig Berghof.

Allerede på 1800-tallet ble stedet populært som feriested for vanlige mennesker. Området er svært naturskjønt. I 1923 var Hitler for første gang på ferie i Obersalzberg og han ble så glad i stedet, at han i første omgang i 1928 leide Haus Wachenfeld og siden i 1933 kjøpte eiendommen og startet ombyggingen til det som ble Berghof. Andre nasjonalsosialistiske-ledere som Hermann Göring og Martin Bormann kjøpte senere eiendommer i området, og i løpet av årene 193536 ble alle andre beboere enten kjøpt ut eller kastet ut av Obersalzberg, og området ble sperret av i en såkalt Führersperrgebiet («Førersperresone»). Området ble voldsomt utbygget med kaserner, hoteller og underjordiske bunkersystemer. Hitler og Eva Braun tilbrakte mye tid i Berghof på Obersalzberg i 1930-årene. Hitlers siste kjente besøk på stedet var i juli 1944.

Fra Obersalzberg

RAF bombet området den 25. april 1945, og det meste ble lagt i ruiner. Siden har de tyske myndigheter også fjernet de fleste spor av boligene etter de nasjonalsosialistiske lederne, og i dag er stedet atter et turiststed med blant annet et 5-stjernes hotell som er bygget på tomten hvor Göring hadde sitt hus.

Se også[rediger | rediger kilde]